Zoekboeken voor thuis en onderweg

Het kan voorkomen dat sommige volwassenen het nut van een zoekboek niet inzien. In zoekboeken is er namelijk vaak geen tekst. Echter, een zoekboek zorgt ervoor dat je kind oplettend wordt. Vergeleken met een prentenboek, houdt een zoekboek je kind bovendien langer bezig.

Beste zoekboek van 2019

 Product naam 
1.
Mijn eerste kijk- en zoekboekMeer info »
2.
Mijn allereerste zoekboekMeer info »
3.
Mijn groot dieren kijk- en zoekboekMeer info »
4.
Mijn allereerste voertuigen zoekboekMeer info »
5.
Bumba - Mijn groot zoekboekMeer info »
6.
Rik - Zoekboek Rik en de herfstMeer info »
7.
Gonnie & Vriendjes - Zoek en vindMeer info »
8.
Reuzenzoekboek dikkie dikMeer info »
9.
Het grote zoek en vindboekMeer info »
10.
Diego / Zoek de dierenMeer info »

Sommige zoekboeken hebben een bepaalde opdracht zoals “zoek het mannetje met de rood-wit gestreepte broek”. Weer andere zoekboeken bestaan slechts uit grote platen met allerlei details. Dergelijke boeken houden kinderen ook lang bezig, omdat ze de verschillende voorwerpen, mensen en dieren die ze zien allemaal stuk voor stuk kunnen benoemen. Als ze iets niet kennen, vragen ze aan mama of papa wat dat desbetreffend voorwerp is. Hierdoor leren ze ook nieuwe woordjes. Zoek je daarom naar het beste zoekboek voor jouw kind? Dan lees je dit artikel over de top 10 zoekboeken om gemakkelijk het beste zoekboek voor jouw kind te vinden!

Thuis, in de auto of op de camping. Zoekboeken en kijkboeken zijn altijd leuk! Samen op zoek naar de verstopte personages of spullen.

1. Mijn eerste kijk- en zoekboek

Mijn eerste kijk- en zoekboekHet is belangrijk om je kinderen nieuwe dingen te laten ontdekken. Daarom is het sowieso een goed idee om mooie plaatjes met hen te bekijken. Samen ontdekken jullie heel wat. Daarom kies je voor het beste zoekboek voor jouw kind: Mijn eerste kijk- en zoekboek. In dit boek met stevige pagina’s ziet je kind enorm veel details. Hierdoor kan hij/zij veel zien en ontdekken. Zodra je een pagina omslaat, vind je bovendien een nieuw thema. Je vindt onder andere thema’s zoals onderweg, zee, robot, dieren, bos, thuis, tuin en stad. Het bekijken van dit boekje blijft dus leuk. Aan de hand van de plaatjes, moet je kind bepaalde vragen beantwoorden. Vraag je kindje bijvoorbeeld welk kind een muts op heeft of welke vis het grootst is. Je kunt zelfs op zoek gaan naar de auto zonder wielen en de bloem zonder bladeren. Het geheel heeft een frisse uitstraling!

Eigenschappen van het boek Mijn eerste kijk- en zoekboek:

 • Kinderen moeten aan de hand van de plaatjes bepaalde vragen beantwoorden.
 • Op elke pagina vind je een nieuw thema, waardoor kinderen steeds nieuwe dingen kunnen ontdekken.
 • Ook voor kleinere kinderen die nog geen kleuren kennen of die nog niet kunnen tellen, is dit een leuk boek, omdat zij gewoon naar de platen kijken.

2. Mijn allereerste zoekboek

Mijn allereerste zoekboekDe meeste kinderen vinden het fijn wanneer je hen verhaaltjes vertelt of plaatjes laat zien uit hun eigen belevingswereld. Daarom is het beste zoekboek voor jouw kind wellicht het boek Mijn allereerste zoekboek. In dit boek staat de leefwereld van de kleuter Janne centraal. Zo zie je dat Janne het prettig vindt om met haar mama naar het park te gaan. Echter, het is ook belangrijk dat ze naar school gaat. Daarom zie je haar in het boekje ook in de kleuterklas. Zelfs bij het boodschappen doen, gaat ze met mama mee. Pret is ook belangrijk. Daarom zie je in het boekje ook dat Janne de dierentuin bezoekt en zwemt in het zwembad. Ze is bovendien enorm flink tijdens de controle bij de dokter! In het boekje zie je op de linkerpagina losse voorwerpen met naam, die je op de rechterpagina terug kunt vinden. Er zijn ook zoekvragen…

Eigenschappen van het boek Mijn allereerste zoekboek:

 • In dit zoekboek staat het leven van de kleuter Janne centraal.
 • Je ziet steeds op de linkerpagina losse voorwerpen met naam, die je op de rechterpagina terug kunt vinden.
 • Doordat er in het boekje zoekvragen zijn, blijft het bekijken van de plaatjes in dit boek spannend en leuk voor kinderen.

3. Mijn groot dieren kijk- en zoekboek

Mijn groot dieren kijk- en zoekboekMet zoekboeken stimuleer je de oplettendheid van kinderen. Echter, met een dergelijk boek kun je je kind ook allerlei nieuwe dingen leren. Denk er bijvoorbeeld aan dat je kiest voor het zoekboek Mijn groot dieren kijk- en zoekboek. Met dit zoekboek kun je je kinderen leren over dieren in hun verschillende leefomgevingen. Om deze reden is dit boek wellicht het beste zoekboek voor jouw kind. In het boek vind je rijk gevulde prenten die lopen over 2 pagina’s. De prenten beelden dieren af op de boerderij, in het bos, in Afrika, in het hoge noorden, in de bergen, op de kinderboerderij en zelfs in de stad. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van korte teksten, die aangeven om welke omgeving het gaat. Er wordt zelfs gewezen op een paar opvallende dieren op de betreffende illustratie. In het boek zijn er veel details die je samen met je kind kunt ontdekken.

Eigenschappen van het boek Mijn groot dieren kijk- en zoekboek:

 • Dit boek laat verschillende dieren in hun leefomgevingen zien.
 • In het boekje is er veel te bezichtigen en er is gebruik gemaakt van humor.
 • Bekijk de plaatjes samen met je kind en ontdek samen welke elementen niet thuishoren bij bepaalde situaties.

4. Mijn allereerste voertuigen zoekboek

Mijn allereerste voertuigen zoekboekVerschillende zoekboeken focussen op verschillende thema’s. Aan de hand van het thema kun je je kind nieuwe dingen leren. Wil je graag dat je kind meer leert over voertuigen? Dan is het beste zoekboek voor hem/haar het boek Mijn allereerste voertuigen zoekboek. De naam van het boek spreekt voor zich. Dit boek focust namelijk op voertuigen. In het stevig hardkartonnen zoekboek met twee afgeronden hoeken vind je maar liefst 11 platen met taferelen in en om een grote stad. Kinderen kunnen aan de hand van de afbeeldingen zoeken naar de voorwerpen die in een kader staan en zijn benoemd. Er zijn in het boek onder andere voorstellingen van een druk kruispunt, een bouwterrein, het oogsten van graan en de bushalte bij het station. Bij elke illustratie hoort een korte, verhalende tekst. Hoewel de platen op zichzelf staan, wordt de rode draad in het boek gevormd door verschillende voertuigen.

Eigenschappen van het boek Mijn allereerste voertuigen zoekboek:

 • In het boekje vind je verschillende illustraties, die begeleid worden door een korte, verhalende tekst.
 • Je kunt dit boek gebruiken als aanwijsboek, maar de platen lenen zich ook goed om erbij te vertellen.
 • Er zijn onder andere voorstellingen van een druk kruispunt, de bushalte bij het station, een bouwterrein, de markt en het oogsten van graan.

5. Bumba – Mijn groot zoekboek

Bumba - Mijn groot zoekboekIs jouw kind ook zo dol op het bekende televisiefiguurtje clown Bumba? Dan is het handig om te kiezen voor een zoekboek over deze clown. We raden daarom het boek Bumba – Mijn groot zoekboek aan. Dit boek is wellicht het beste zoekboek voor jouw kind, omdat je op elke spread een grote afbeelding ziet over een bepaald thema. Hoewel de thema’s niet benoemd zijn, is het wel duidelijk om welk thema het gaat. Zo vind je de thema’s boerderij, slapengaan, winkel, strand en picknicken. Alle thema’s zijn in de bekende stijl getekend met veel felle kleuren en duidelijk afgebakende, zwart omlijnde figuren. Op elke pagina is Bumba groot aanwezig. De grote afbeeldingen zijn omkaderd met daaromheen een witte rand met diverse kleine voorwerpen en figuren. Deze figuren en voorwerpen moeten in de grote plaat gezocht worden. Naast elke kleine tekening staat de naam, waardoor je kind nieuwe woordjes leert.

Eigenschappen van het boek Bumba – Mijn groot zoekboek:

 • De kleine benoemde voorwerpen moeten steeds gezocht worden in de grote, volle platen.
 • Leer je kind nieuwe woordjes door hem/haar steeds te vertellen over de benoemde voorwerpen.
 • Als je kind dol is op de bekende televisieclown Bumba, dan zal hij/zij er zeker van genieten om op elke pagina een grote illustratie van deze clown te zien.

6. Rik – Zoekboek Rik en de herfst

Rik - Zoekboek Rik en de herfstEr zijn verschillende seizoenen en je wil je kind sowieso over alle seizoenen leren. Vind je dat het tijd is geworden om je kind meer te leren over de herfst? Dan is het beste zoekboek voor jouw kind het boek Rik – Zoekboek Rik en de herfst. In dit zoekboek zie je dat het kouder wordt en de blaadjes van de bomen vallen. Ook verzamelen eekhoorns nootjes, omdat het herfst is. Wanneer Rik met zijn ouders naar het bos gaat, doet hij zijn regenjas en laarzen aan. In zijn mandje verzamelt hij bovendien herfstblaadjes en kastanjes voor in de klas. Er wordt in het boek tevens gesproken over een Halloweenfeestje. Je ziet dus dat Rik allerlei herkenbare activiteiten voor peuters onderneemt. Hoewel het verhaal doorlopend wordt verteld, is elke spread een zoekplaat op zichzelf. Onder de illustraties zie je de zoekopdrachten, waarvan de antwoorden achter in het boek zijn aangegeven.

Eigenschappen van het boek Rik – Zoekboek Rik en de herfst:

 • Het thema van dit boek is de herfst.
 • Aan de onderkant van de illustraties zijn er zoekopdrachten, waarvan de antwoorden achter in het boek zijn aangegeven.
 • In het zoekboek wordt er een doorlopend verhaal verteld over het leven van een peuter, maar elke spread is een zoekplaat op zich zelf.

7. Gonnie & Vriendjes – Zoek en vind

Gonnie & Vriendjes - Zoek en vindDe meeste kinderen vinden het spel verstoppertje al vanaf een zeer jonge leeftijd leuk. Daarom is het een goed idee om verhaaltjes over dit spel aan hen voor te lezen. Dit kan ook in de vorm van een zoekboek. Wij vinden daarom het boek Gonnie & Vriendjes – Zoek en vind het beste zoekboek voor jouw kind. In dit boek zie je dat het gansje Gonnie verstoppertje speelt met haar vier vriendjes. Ze kan Ollie echter niet vinden? Daarom helpen jij en je kind haar om Ollie terug te vinden. Zo zoek je tussen de bloemen, onder de bloempot, in de bijenkorf, tussen de appels, in het gras, hoog, laag en overal. Tijdens het zoeken maak je stevige flapjes open, speel je met uitschuifbare pijltjes, ruik je aan bloemen, voel je tussen het gras en druk je op een piepje. Er zijn veel details waardoor je alle zintuigen kunt gebruiken!

Eigenschappen van het boek Gonnie & Vriendjes – Zoek en vind:

 • Gebruik alle zintuigen terwijl je naar Ollie zoekt in dit zoekboek.
 • Er is in het boek steeds iets nieuws te ontdekken en de gansjes zijn te onderscheiden door de gekleurde laarsjes of een petje.
 • Aan de achterkant van het boek zijn er los te maken onderdelen voor een soort “ganzenbordspel”, waar je kinderen spelenderwijs mee leert tellen en kennis laat maken met voorzetsels zoals op, onder en in.

8. Reuzenzoekboek Dikkie Dik

Reuzenzoekboek dikkie dikAls je weet dat je kind dol is op een bepaald figuur, dan kies je sowieso voor een zoekboek met dat figuur in de hoofdrol. Is jouw kind dol op die ondeugende kat Dikkie Dik? Dan is het beste zoekboek voor hem/haar het boek Reuzenzoekboek Dikkie Dik. In dit supergroot prentenboek is deze bekende poes in de hoofdrol. Met het boek daag je je kind uit om zowel Dikkie Dik als allerlei andere voorwerpen en dieren te zoeken. Hoewel de platen veel van dezelfde elementen bevatten, hebben ze elk hun eigen invulling. Je vindt in het boek bovendien zoekplaten met enorm veel losse, kleine afbeeldingen, maar er zijn ook overzichtsplaten van bijvoorbeeld het bos en de zee. Er zijn tevens zoekplaten waarbij, als je het goede weggetje neemt, je ergens naartoe wordt geleid. Het boek stimuleert kinderen zelfs om gericht te zoeken en tellen!

Eigenschappen van het boek Reuzenzoekboek Dikkie Dik:

 • In dit zoekboek is de ondeugende kat Dikkie Dik in de hoofdrol.
 • Je kunt enorm veel voorwerpen en dieren ontdekken en benoemen op de mooie zoekplaten in het boek.
 • De vrolijke kleuren, herkenbare en duidelijke tekeningen en zelfs de eenvoudige opdrachten, stimuleren kinderen om de plaatjes te bekijken en te bestuderen.

9. Het grote zoek en vindboek

Het grote zoek en vindboekIs het je opgevallen dat de meeste zoekboeken over een bepaald thema gaan? Als je je kind wil leren over een specifiek thema, dan zijn dergelijke zoekboeken handig. Wil je gewoon dat je kind nieuwe woordjes leert en oplettender wordt, dan is een gecombineerd zoekboek wellicht beter. Wij raden daarom het boek Het grote zoek en vindboek aan. Dit boek is wellicht het beste zoekboek voor jouw kind, omdat er geen specifiek thema wordt behandeld. Zo zie je verschillende dieren en voorwerpen in allerlei situaties. Het boek nodigt kinderen dus uit om allerlei elementen te ontdekken en benoemen. Kent jouw kind bepaalde voorwerpen of dieren nog niet? Stimuleer hem/haar dan om je te vragen om welk voorwerp/dier het gaat. Zo zorg je ervoor dat hij/zij allerlei nieuwe woordjes leert. Het is bovendien leuk om samen met je kind de acht grappige zoekplaten te bekijken. Je raakt namelijk niet gauw uitgekeken!

Eigenschappen van het boek Het grote zoek en vindboek:

 • Met dit zoekboek kun je je kind allerlei nieuwe woordjes leren.
 • In dit zoekboek wordt er niet naar een specifiek thema verwezen.
 • Doordat kinderen van alles kunnen ontdekken in dit boek, raken zij niet snel uitgekeken.

10. Diego / Zoek de dieren

Diego Zoek de dierenDe meeste kinderen zijn dol op de avonturen van Dora en Diego. Deze televisiefiguren zorgen er namelijk voor dat je kind allerlei nieuwe woordjes in verschillende talen leert. Wil je je kind stimuleren om allerlei dieren te vinden? Dan is het beste zoekboek voor jouw kind het boek Diego / Zoek de dieren. In dit boek reizen Diego, zijn zus Alicia en zijn ouders naar verschillende landschappen om dieren te redden. Zo komen ze terecht in het oerwoud, in de woestijn, op de Zuidpool en zelfs in de bergen. Bovendien zijn de paginagrote illustraties steeds kleurrijke computeranimaties, die je kind herkent van de televisie. Per spread krijgt je kind een vraag om te beantwoorden zoals “kun jij de dierenvriendjes aanwijzen die ik heb gered?”. Je kind moet dan geconcentreerd zoeken naar dieren of voorwerpen. Bij verschillende platen staan er achter in het boek nog meer opdrachten voor meer verdieping.

Eigenschappen van het boek Diego / Zoek de dieren:

 • De illustraties in het boek zijn zoekplaten, die steeds doorlopen over twee pagina’s.
 • In dit boek staat het televisiefiguur Diego, van de tv-reeks “Go Diego Go!” op Nickelodeon, centraal.
 • Per spread krijgt je kind een vraag om te beantwoorden, waardoor hij/zij geconcentreerd moet zoeken naar dieren of voorwerpen.