Ga mee op avontuur! De leukste avontuurlijke boeken voor kinderen

Wist je dat wanneer je boeken leest, je allerlei avonturen kunt meemaken zonder dat je het huis uit hoeft te gaan? Het enige wat je hoeft te doen is te kiezen voor avontuurlijke boeken. Ben je daarom op zoek naar het beste avontuurlijke boek van het jaar? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Wij hebben namelijk een top 10 lijst voor je gemaakt met avontuurlijke boeken voor elke leeftijd.

Beste avontuurlijke boek van 2019

 Product naam 
1.
De kronieken van NarniaMeer info »
2.
WindjeMeer info »
3.
HondenetersMeer info »
4.
De grappige avonturen van Splinter, dé hond Meer info »
5.
De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingenMeer info »
6.
Het ministerie van OplossingenMeer info »
7.
De clan van de Rode VosMeer info »
8.
Pluk van de PettefletMeer info »
9.
Ubbie En FrumpMeer info »
10.
Episch avontuurMeer info »

Avonturen voor je hoofd. Prachtige verhalen voor elke leeftijd.
Voorlezen uit deze grappige en avontuurlijke boeken is een feest.

De boeken die we hebben geselecteerd, zie je in de onderstaande tabel. Om je zoektocht verder te vergemakkelijken, hebben we de geselecteerde boeken ook gerecenseerd. Hierdoor kun je de verschillende verhalen met elkaar vergelijken en zo beslissen welk boek je het liefst wil (voor)lezen. Aarzel niet langer, bekijk de onderstaande tabel, lees de individuele reviews en kies vervolgens het beste avontuurlijke boek uit. Samen met je favoriete held(in) maak je veel spannende dingen mee!

1. De kronieken van Narnia

De kronieken van NarniaBen je dol op lezen en zoek je daarom naar een avontuurlijk boek? Dan doe je er goed aan om te kiezen voor een boekenreeks. Je kunt op die manier namelijk gedurende lange tijd genieten van een spannend avontuur. Wat dacht je van het boek De kronieken van Narnia? Dit boek is wellicht het beste avontuurlijke boek voor jou, omdat het boek bestaat uit meerdere delen. Het boek dat we nu recenseren is het eerste deel. In dit boek ontdekt Digory met zijn buurmeisje Polly een geheime gang in huis. Uiteindelijk blijkt dat deze gang leidt naar het land Narnia. In dit land is de leeuw Aslan de belangrijkste figuur. Hoewel de leeuw een christelijk-allegorisch karakter heeft, is het zo weinig nadrukkelijk aanwezig, dat je het boek gewoon ervaart als mooi, spannend en geestig. In het boek kom je bovendien zwart-witillustraties tegen.

Eigenschappen van het boek De kronieken van Narnia:

 • Dit boek is het eerste deel van de serie De Kronieken van Narnia.
 • In het boek kom je mooie zwart-witillustraties tegen die het verhaal ondersteunen.
 • Het spannende boek is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, maar is spannend voor jong en oud.
Klik hier voor de beste prijs

2. Windje

WindjeDe meesten van ons hebben weleens een windje moeten laten, maar probeerden het in te houden, omdat we bang waren voor de gevolgen. Een spannend boek dat over een dergelijke situatie gaat, is het boek Windje. Dit boek is wellicht het beste avontuurlijke boek over deze situatie. In het boek moet olifant Jan een windje laten. Hij is echter bang dat hij met zijn wind het oerwoud zal verwoesten en denkt dat de bodem dan zo zacht wordt als pap. Daarom knijpt hij zijn billen dicht. Denk je dat het de olifant zal lukken om zijn windje in te houden? Het is wel grappig om de opsomming van de olifant over de mogelijke gevolgen van een scheet te lezen. Deze gevolgen zijn namelijk zeer over de top en grappig. Je kunt zelfs met de olifant meeleven, omdat de illustraties op een grappige manier benadrukken hoe de olifant zich voelt.

Eigenschappen van het boek Windje:

 • Je kunt dit boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • Het boek gaat over een olifant die een windje moet laten, maar die bang is voor de gevolgen.
 • In dit boek vind je kleurrijke illustraties van de olifant, andere dierfiguren en fantasiebomen die het verhaal ondersteunen.
Klik hier voor de beste prijs

3. Hondeneters

HondenetersSommige personen hebben het gevoel dat boeken die een situatie uit de geschiedenis beschrijven niet interessant zijn. Echter, verhalen over bijvoorbeeld oorlogen kunnen juist super avontuurlijk zijn. Een goed voorbeeld van een dergelijk, spannend verhaal is het boek Hondeneters. Dit boek is wellicht het beste avontuurlijke boek over de Eerste Wereldoorlog, die in dit boek ook wel De Grote Oorlog wordt genoemd. In dit boek trekt de oorlog diepe sporen. Zo moeten jonge mannen aan het front staan, heerst er armoede en honger en vinden er oerdriften plaats. In het boek zie je dan ook duidelijk hoe de 17-jarige Victor, die zeer beperkt is vanwege zijn epilepsie, wegloopt om naar zijn verdwenen hond te zoeken. Hij piekert ook over zijn oudere broer. Je leeft met hem mee en ziet hoe hij in gecondenseerde tijd door mensen en omstandigheden gevormd wordt tot een intelligente jong volwassene.

Eigenschappen van het boek Hondeneters:

 • Het verhaal speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog en heeft een “coming of age” thema.
 • Dit aangrijpend, krachtig boek over de ontreddering van de oorlog is gericht op kinderen vanaf ongeveer 15 jaar.
 • Aan de achterkant van het boek zie je een zwart-witte luchtfoto met de route van de tocht, een oorlogslied en ook een lijst van informaten.
Klik hier voor de beste prijs

4. De grappige avonturen van Splinter, dé hond

De grappige avonturen van Splinter, dé hondIs je kind dol op boeken over dieren? Dan is het handig om te kiezen voor een avontuurlijk boek waarin dieren de hoofdrol hebben. Een dergelijk boek, dat wellicht het beste avontuurlijke boek voor jouw kind is, is het boek De grappige avonturen van Splinter, dé hond. In dit boek maak je kennis met Splinter. Hij is een super lieve, schattige, eerlijke, trouwe, brave, maar ook overenthousiaste hond. Het laatste zorgt er bovendien vaker voor dat de hond allerlei leuke, gekke, maar ook bijzondere dingen meemaakt met andere honden en hun baasjes. Als je dit boek leest, kun je meegenieten van de grappige avonturen van Splinter. In het boek kom je bovendien losse verhaaltjes tegen, die je kunt voorlezen voor het slapen gaan. Kinderen genieten er bovendien extra van dankzij de schattige tekeningen. Door dit boek te kopen, ondersteun je de Stichting Kind en Hulphond.

Eigenschappen van het boek De grappige avonturen van Splinter, dé hond:

 • Door het boek te kopen, ondersteun je de Stichting Kind en Hulphond.
 • In het boek met schattige illustraties kom je losse verhaaltjes tegen, die perfect zijn als verhaaltjes voor het slapen gaan.
 • Dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar gaat over een grappige, overenthousiaste hond die allerlei bijzondere, leuke en gekke dingen meemaakt.
Klik hier voor de beste prijs

5. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingenBoeken schrijven is niet zo gemakkelijk als sommige personen wel denken. Als een schrijver wordt afgeleid, kan dit ervoor zorgen dat hij niet meer weet waar hij over wilde schrijven. Het beste avontuurlijke boek over een dergelijk thema is het boek De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. In dit boek wonen Andy en Terry in een boomhut die 13 verdiepingen telt. Samen schrijven ze boeken. Echter, hun uitgever is van mening dat een nieuw boek te lang uitblijft. Daarom krijgen ze een bijna onmogelijke deadline: ze moeten al de volgende dag het manuscript inleveren. Het duo gaat aan de slag, maar wordt steeds weer afgeleid. Er volgt dan een etmaal vol bizarre avonturen met onder andere een reuzenbanaan, een gigantische gorilla en zelfs een monstermeermin. De zwart-witillustraties in het boek laten veel zien, waardoor je je helemaal kunt inleven in het verhaal.

Eigenschappen van het boek De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen:

 • In het boek vind je stripachtige tekeningen met veel detail en humor.
 • Dit boek gaat over 2 schrijvers die een bijna onmogelijke deadline hebben gekregen en telkens worden afgeleid.
 • Het spannende boek met een geweldige typografie en vormgeving is perfect voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.
Klik hier voor de beste prijs

6. Het ministerie van Oplossingen

Het ministerie van OplossingenMensen moeten elkaar helpen. Dat weten we allemaal. Wil je je kind deze levensles leren? Dan kies je voor het boek Het ministerie van Oplossingen. Dit speurdersverhaal kan namelijk dienen als handvat voor de eigen zoektocht over hoe men andere mensen belangeloos en eventueel anoniem kan helpen. Het boek dat wellicht het beste avontuurlijke boek is, gaat over de 11-jarige Nina, die achter het bestaan komt van de geheime, internationale ministeries van oplossingen. Samen met haar vriendin Alfa, de jongere Ruben en ook een voormalige medewerkster, blazen de kinderen nieuw leven in de Nederlandse afdeling. Het leuke van dit boek is bovendien dat dit slechts het eerste deel is uit een reeks boeken. Wanneer je kind dus dit deel heeft uitgelezen, wordt hij/zij gestimuleerd om ook de andere delen te lezen. In het boek vind je bovendien regelmatige, kleine zwart-witillustraties, die het verhaal prettig leesbaar maken.

Eigenschappen van het boek Het ministerie van Oplossingen:

 • Het boek voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar maakt deel uit van een boekenreeks.
 • Dit boek stimuleert de lezer om andere personen belangeloos en eventueel anoniem te helpen.
 • In het boek met korte hoofdstukken en veel witregels vind je regelmatige, kleine zwart-witillustraties.
Klik hier voor de beste prijs

7. De clan van de Rode Vos

De clan van de Rode VosIs je kind dol op de verhalen uit de reeks “De Grijze Jager”? Dan kun je hem/haar verrassen met een ander deel uit deze reeks. Wij raden daarom het boek De clan van de Rode Vos aan. Dit boek is wellicht het beste avontuurlijke boek voor liefhebbers van de serie De Grijze Jager. In dit dertiende deel is Maddie naast koningsdochter ook een gevorderde leerling van Grijze Jager Will Verdrag. Ze komt bovendien oog in oog te staan met de goed gecamoufleerde leider van De Clan van de Rode Vos, Dimon. Voor Maddie is dit geen goed nieuws, omdat De Clan het heeft gemunt op de troon van het koninkrijk Araluen. De Clan is het namelijk niet eens met een vrouw als troonopvolger. Terwijl van alles Maddie overkomt, is ook vader Arnout elders in het rijk omsingeld door een deel van De Clan van de Rode Vos…

Eigenschappen van het boek De clan van de Rode Vos:

 • Het boek is gericht op kinderen vanaf ongeveer 13 jaar.
 • Dit boek is het dertiende deel van de reeks De Grijze Jager.
 • In dit boek met snelle plotwisselingen gebeurt er van alles, waardoor lezers het boek vol enthousiasme lezen.
Klik hier voor de beste prijs

8. Pluk van de Petteflet

Pluk van de PettefletAls je op zoek gaat naar het beste avontuurlijke boek, dan is het handig om rekening te houden met de leeftijd van je kind. Bepaalde boeken zijn namelijk minder geschikt voor jongere kinderen. Wil je echter toch een avontuurlijk boek uitkiezen voor kinderen tussen de 4 en ongeveer 8 jaar? Dan kies je voor het boek Pluk van de Petteflet. Dit boek gaat over het vriendelijk, wijs en behulpzaam kereltje Pluk. Hij woont op de bovenste verdieping van een torenflat. Doordat hij zo behulpzaam is, wordt er vaak een beroep op hem gedaan. Zo ontmoet je in het verhaal Zaza, de kakkerlak, die in het kamertje van Pluk woont. Duif Dollie is bovendien Pluk’s beste vriend, die boodschappen “overvliegt” wanneer dat nodig is. Ook de dokter, mijnheer Pen, de familie Stampertje en de boekhandelaar hebben een plek in het leven van Pluk.

Eigenschappen van het boek Pluk van de Petteflet:

 • De vormgeving van de illustraties ondersteunen de fantasiewereld, maar geven ook een duidelijk beeld van de realiteit.
 • Het boek kun je voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar en kinderen vanaf ongeveer 8 jaar kunnen het boek zelf lezen.
 • In dit verhaal worden fantasie en realiteit dusdanig verweven, dat kinderen zich graag in deze wereld verplaatsen en zich met Pluk kunnen identificeren.
Klik hier voor de beste prijs

9. Ubbie En Frump

Ubbie En FrumpKleine kinderen zijn vaak dol op verhalen over knuffels. Ze zien op die manier namelijk hun eigen knuffels ook als helden en heldinnen. Zoek je daarom naar het beste avontuurlijke boek over knuffels? Dan kies je voor het boek Ubbie En Frump. In dit boek kom je niet 1, maar 3 verhalen tegen over de knuffels Ubbie en Frump. In het eerste verhaal vliegt Frump weg aan een luchtballon. Vervolgens prikt een bij de ballon kapot. Gelukkig vangt Ubbie hem weer op. In het tweede verhaal zoeken de knuffels naar tamme kastanjes om een taart te maken. Ze komen dan een heel grote kastanje tegen, die een bang egeltje blijkt te zijn. Ze sluiten vriendschap met dit dier. In het laatste verhaal zie je dat de knuffels een gans tegenkomen die niet meer kan vliegen. Wanneer hij beter is, probeert Frump hem te laten zien hoe hij moet vliegen.

Eigenschappen van het boek Ubbie En Frump:

 • De band tussen Ubbie en Frump kun je vergelijken met een ouder-kind relatie.
 • In dit boek vind je 3 vriendelijke, aansprekende verhaaltjes met relatief veel tekst in goede, beeldende “voorleestaal”.
 • Op elke pagina van dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar vind je een aantrekkelijke, goed bij het verhaal passende illustratie.
Klik hier voor de beste prijs

10. Episch avontuur

Episch avontuurAls je weet dat je kind houdt van een bepaalde boekenreeks, dan is het over het algemeen gemakkelijk om een gepast boek voor hem/haar uit te kiezen. Is je kind dol op de boekenserie Tom Groot? Dan is het beste avontuurlijke boek voor hem/haar wellicht het boek Episch avontuur. Dit boek is het dertiende deel van de serie Tom Groot. In dit boek zie je dat Tom, die op de basisschool zit, vaak pech heeft. Dit heeft hij meestal te danken aan zijn eigen handelingen. Met zijn zus heeft hij vaak ruzie. Hij heeft bovendien een vriendje Derek en op zijn klasgenote Amy is hij een beetje verliefd. In dit deel mist hij Amy’s verjaardag door zijn eigen domheid. Ook een feestje op school mist hij vanwege lange files. Wat zal Tom nog meer overkomen in dit boek? Om daarachter te komen lees je dit humoristisch verhaal met stripachtige illustraties.

Eigenschappen van het boek Episch avontuur:

 • Dit boek is het dertiende deel uit de boekenreeks Tom Groot.
 • Het boek is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.
 • In het boek vind je veel herkenbare situaties voor jonge lezers, zoals ruzie tussen broer en zus, lastige ouders en veeleisende docenten.
Klik hier voor de beste prijs