Leuke boeken voor tieners!

Omdat we weten dat er veel bijzondere, spannende en natuurlijk interessante boeken op de markt zijn voor tieners, hebben wij de top 10 voor je geselecteerd.

Beste tiener boeken van 2020

Afbeelding
Product
Het Ministerie van Oplossingen 1 - Het ministerie van Oplossingen
#1 Beoordeeld
'Roald Dahl in een nieuw jasje' Boekenkrant Ontdek het geheime ministerie… Nina is een avontuurlijk meisje… Meer
Dummie de Mummie 1 - Dummie de mummie en de gouden scarabee
Onderdeel van de serie Dummie de Mummie. "Maashi! Maashi! Is ghrote nieuws! Film van mij en Ghoos en… Meer
De Transsylvanië Express
Nu vampier Dragos, mummie Prins Toet, faun Eus en de hellehond door Nera zijn bevrijd, genieten ze van… Meer
De Grijze Jager - De jacht op het schaduwdier
De jacht op het schaduwdier is een verhaal dat John Flanagan speciaal voor zijn fans in de lage landen… Meer
De brief voor de koning
Schitterende klassieker over een ridder met een geheime opdracht, voor lezers vanaf negen jaar. Een jonge… Meer
De brief voor de koning
Schitterende klassieker over een ridder met een geheime opdracht, voor lezers vanaf negen jaar. Een jonge… Meer
Het ministerie van Oplossingen
'Roald Dahl in een nieuw jasje' Boekenkrant Ontdek het geheime ministerie… Nina is een avontuurlijk meisje… Meer
De brief voor de koning
Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur. Tiuri verbreekt de regels, die bepalen… Meer
Harry Potter - Harry Potter en de steen der wijzen
Onderdeel van de bestsellerserie Harry Potter. Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling verscheen… Meer
De brief voor de koning
Schitterende klassieker over een ridder met een geheime opdracht, voor lezers vanaf negen jaar. Een jonge… Meer
Product
#1 Beoordeeld

'Roald Dahl in een nieuw jasje' Boekenkrant Ontdek het geheime ministerie… Nina is een avontuurlijk meisje…Meer

Onderdeel van de serie Dummie de Mummie. "Maashi! Maashi! Is ghrote nieuws! Film van mij en Ghoos en…Meer

Nu vampier Dragos, mummie Prins Toet, faun Eus en de hellehond door Nera zijn bevrijd, genieten ze van…Meer

De jacht op het schaduwdier is een verhaal dat John Flanagan speciaal voor zijn fans in de lage landen…Meer

Schitterende klassieker over een ridder met een geheime opdracht, voor lezers vanaf negen jaar. Een jonge…Meer

Schitterende klassieker over een ridder met een geheime opdracht, voor lezers vanaf negen jaar. Een jonge…Meer

'Roald Dahl in een nieuw jasje' Boekenkrant Ontdek het geheime ministerie… Nina is een avontuurlijk meisje…Meer

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur. Tiuri verbreekt de regels, die bepalen…Meer

Onderdeel van de bestsellerserie Harry Potter. Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling verscheen…Meer

Schitterende klassieker over een ridder met een geheime opdracht, voor lezers vanaf negen jaar. Een jonge…Meer

 

Als ouder stimuleer je je kind om te lezen. Het maakt hierbij niet uit of je kind net heeft leren lezen of dat hij/zij al een jongvolwassene is. In alle gevallen is het belangrijk om te kiezen voor een boek uit de belevingswereld van je kind. Dit is overigens niet moeilijk, omdat boeken vaak worden geclassificeerd aan de hand van leeftijden. Heb je dus een tiener in huis, dan ga je op zoek naar het beste tiener boek. De namen van de 10 boeken zie je in de bovenstaande tabel. Nadat je de tabel hebt bekeken, kun je ook de individuele recensies over de boeken lezen, om meer te weten te komen over het desbetreffende verhaal. Kies gemakkelijk het beste tiener boek uit!

1. Familie, vrienden en harige wezens

Familie, vrienden en harige wezensAls jouw tiener een fan is van de Tom Groot boekenreeks, dan is een ander boek uit deze reeks wellicht het beste tiener boek voor jou. Daarom raden wij het boek Familie, vrienden en harige wezens aan. Dit boek is deel 12 uit de Tom Groot reeks. In dit verhaal is het schooljaar in volle gang. De hele klas werkt hard aan een opdracht van meneer Fullerman. Ze moeten namelijk allemaal een familiestamboom maken. Tijdens het uitvoeren van de opdracht leert Tom van alles over de familie Groot, over zijn vrienden en zelfs over de harige wezens die in dit boek rondkruipen. Aangezien Tom een dagdromer, een groot striptekenaar en zelfs een meester is in het verzinnen van smoesjes, weet je van tevoren dat hij spannende en grappige avonturen zal meemaken. Bovendien bevat het boek lollige tekeningen, waardoor je kind het boek met veel plezier zal lezen.

Eigenschappen van het boek Familie, vrienden en harige wezens:

 • Het boek bevat lollige illustraties.
 • Dit boek is een onderdeel van de boekenserie Tom Groot.
 • In dit verhaal moet de klas een familiestamboom maken, dus Tom komt van alles te weten over de familie Groot, zijn vrienden en de harige wezens die in het boek rondkruipen.
Klik hier voor de beste prijs

2. De griezelbus 1

De griezelbus 1

Is jouw tiener een fan van griezelverhalen? Dan is het sowieso een goed idee om te kiezen voor een grumorboek, waarbij er een goede balans is tussen humor en het griezelelement. Wij vinden dat De griezelbus 1 dan het beste tiener boek voor jou is. In dit verhaal wordt meester Maurice tijdens de Kinderboekenweek samen met zijn klas uitgenodigd door een bekend schrijver. Ze zullen namelijk een speciale tocht maken met de griezelbus van de schrijver. Tijdens de rit leest de schrijver allerlei griezelverhalen voor uit zijn nieuwe boek. Hierbij maakt hij gebruik van diverse voorwerpen, die hij in de bus heeft uitgestald. Echter, naarmate de tocht vordert, blijkt dat iemand in de bus een vreselijk geheim heeft. Het kan natuurlijk ook dat er meerdere personen zijn die iets verbergen… Lees het boek en griezel mee met de inzittenden van de bus!

Eigenschappen van het boek De griezelbus 1:

 • Dit grumorboek bevat de perfecte balans tussen humor en het griezelelement.
 • Hoewel dit boek gericht is op tieners, kun je het ook voorlezen aan kinderen vanaf 9 jaar; alleen liever niet voor het slapengaan.
 • In dit verhaal wordt meneer Maurice samen met zijn klas uitgenodigd door een schrijver om een speciale tocht te maken met de griezelbus van de schrijver.
Klik hier voor de beste prijs

3. De ruïnes van Gorlan

De ruïnes van GorlanVoor aanstaande fans van de boekenserie De Grijze Jager is er een spannend avontuur, namelijk De ruïnes van Gorlan. Dit boek is het beste tiener boek, omdat het ‘t eerste deel is in de spannende serie over Will, zijn vrienden en Kasteel Redmont. Will is klein voor zijn leeftijd, maar is wel snel en vlug van begrip. Hij heeft er altijd van gedroomd om ridder te worden, net zoals zijn vader die hij helaas niet heeft gekend. Wanneer hij wordt afgewezen voor de vechtschool is hij daarom ook zeer teleurgesteld. Hij wordt echter toegewezen aan Halt, een mysterieuze jager wiens grootste talent is dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen. Met tegenzin leert Will hoe hij de geheime wapens van een jager moet gebruiken. Hoewel hij blijft verlangen naar een zwaard en een stoer strijdpaard, ontdekt hij dat de wapens van een jager best handig kunnen zijn.

Eigenschappen van het boek De ruïnes van Gorlan:

 • Dit boek is het eerste deel uit de reeks De Grijze Jager.
 • In dit verhaal moet Will tegen zijn zin in leren om een jager te zijn, terwijl hij eigenlijk een ridder wilde worden.
 • Samen met zijn mentor gaat Will op een geheime, maar doch zeer belangrijke missie om de moord op de koning te voorkomen.
Klik hier voor de beste prijs

4. Balletje diep

Balletje diepHet beste tiener boek voor voetbalmeiden is wellicht een boek uit de serie Voetbalgekke Meiden. Daarom schaf je het derde boek uit deze reeks, Balletje diep, aan. In dit boek komt het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi er weer aan. Natuurlijk doet Mila ook mee. Hoewel de jongens uit haar klas al snel alles goed geregeld hebben, gaan de voorbereidingen van het meidenteam wat rommelig. Zo heeft de keepster nog nooit onder de lat gestaan. Daarnaast zijn de wissels er niet en de afgesproken trainingen gaan ook niet altijd door. Plotseling blijkt dat de onhandige invaljuf Loes beschikt over verborgen kwaliteiten. Ook Doenja, de keepster, brengt uitkomst. Mila hoeft zich nu dus slechts zorgen te maken over de onvoorspelbare acties van Mimoen, een jongen die duidelijk een beetje verliefd op haar is. Dit boek bevat een leuke verhaallijn met een opbouwende spanningsboog. Lees het daarom snel en ga helemaal op in de voetbalspanning!

Eigenschappen van het boek Balletje diep:

 • Dit boek bevat voetbaltips van Merel van Dongen, speelster van Ajax.
 • Het boek, dat deel uitmaakt van de reeks Voetbalgekke Meiden, gaat over meiden die niets liever doen dan voetballen.
 • In dit verhaal is het team van de jongens al gauw ready voor het schoolvoetbaltoernooi, maar van alles gaat mis tijdens de voorbereiding van de meiden.
Klik hier voor de beste prijs

5. Maffe meiden

Maffe meidenOp zoek naar een boek over een gehandicapt persoon, die zich niet laat beperken door haar handicap? Dan is het beste tiener boek voor jou het boek Maffe meiden. Dit boek gaat over twee harstvriendinnen, Teddie en Maud. Hoewel Maud gewoon kan lopen, is dat voor Teddie een beetje anders. Teddie zit namelijk in een rolstoel. Echter, ondanks ze rolstoelafhankelijk is, laat ze zich weinig beperken. Teddie heeft haar rolstoel zelfs een naam gegeven: de Tedmobile. De rolstoel is immers genoemd naar de Batmobile van Batman, omdat ze dol is op actiefilms. Voor de 2 vriendinnen is de Tedmobile de gewoonste zaak van de wereld. Ze gaan namelijk gewoon dansen, babysitten, shoppen, schaatsen, en nog veel meer. Bovendien lachen ze heel wat af in de losse verhalen, die weliswaar samenhang vertonen, maar toch goed onafhankelijk van elkaar te lezen zijn.

Eigenschappen van het boek Maffe meiden:

 • Ondanks ze rolstoelafhankelijk is, laat Teddie zich weinig beperken en doet ze samen met Maud toch allerlei leuke dingen.
 • Er is in dit boek spraken van losse verhalen, die samenhang vertonen, maar toch goed onafhankelijk van elkaar te lezen zijn.
 • Met veel gevoel voor humor worden in dit boek de dagelijkse (puber)perikelen van 2 hartsvriendinnen beschreven in losse verhalen.
Klik hier voor de beste prijs

6. Tante Troela

Tante TroelaIs jouw kind een fan van verhalen die zich in het verleden afspelen? Dan is het beste tiener boek voor hem/haar het boek Tante Troela. Dit boek, dat zich in het Engeland van de twintiger jaren afspeelt, gaat over een 12-jarige wees, Stella Saxby, de enige erfgename van Saxby Hall. Haar ouders zijn op een geheimzinnige wijze om het leven gekomen door een auto-ongeluk. Het ongeluk had ook nare gevolgen voor Stella, want zij raakte in een coma. Wellicht heeft dat Stella’s angstaanjagend lelijke tante Alberta (Tante Troela), een zus van Stella’s vader Chester, een rol gespeeld in het ongeluk. Tante Troela wil overal het beste in zijn en woont in bij Stella. Ze sluit Stella op, chanteert haar en terroriseert haar keer op keer. Ze probeert tevens samen met haar levensgrote uil Wagner opnieuw om Stella van kant te maken zodat ze Stella’s erfenis kan toe-eigenen.

Eigenschappen van het boek Tante Troela:

 • Het verhaal speelt zich af in het Engeland van de twintiger jaren.
 • In dit verhaal vind je tientallen onbedwingbaar humoristische, zwierige, zwarte inkttekeningen.
 • Dit verhaal gaat over een 12-jarige wees Stella, wiens tante probeert om haar van kant te maken zodat ze Stella’s erfenis kan toe-eigenen.
Klik hier voor de beste prijs

7. Kalle en het oerwoudgoud

Kalle en het oerwoudgoudDe meeste tieners vinden het fijn om over angstaanjagende en spannende avonturen te lezen. Daarom is het boek Kalle en het oerwoudgoud wellicht het beste tiener boek voor jou. In dit boek uit de serie Kalle-boeken, duikt Kalle op in Suriname. Hij is namelijk samen met zijn moeder zijn zus gaan bezoeken, die stage loopt in een ziekenhuis in Suriname. Kalle’s moeder organiseert voor de kinderen een boottocht door de jungle. De zus van Kalle gaat tijdens deze tocht op excursie naar een dorpje waar marrons, nazaten van gevluchte slaven, wonen. Tijdens deze excursie vlucht Kalle voor een gigantische spin het oerwoud in. Hij ontmoet daar Soumaja en Denzel, een vroegere klasgenoot. Denzel wordt gekidnapt door illegale goudzoekers. Daarnaast trekt een brulaap Kalle in een boom. Kalle komt zelfs een anaconda, een schotelvarken en een ruimtewezen tegen. Lees in dit boek over al deze dolle gebeurtenissen.

Eigenschappen van het boek Kalle en het oerwoudgoud:

 • Dit boek is het derde deel uit de serie over Kalle.
 • Er zijn in het boek veel cartooneske zwart-wit illustraties die je als lezer door het verhaal voeren.
 • In dit boek gebeurt er van alles wanneer Kalle met zijn zus een boottocht maakt door de jungle van Suriname.
Klik hier voor de beste prijs

8. De outsiders

De outsidersVrijwel elk kind voelt zich weleens als een “outsider”. Daarom is wellicht het beste tiener boek voor jouw kind De outsiders. Dit boek gaat over Hal. Zijn moeder was vroeger een Aralueense slavin, waardoor Hal veel wordt gepest. Hij heeft slechts 1 echte vriend, Stig. Wanneer Hal 16 is, wordt hij opgeleid tot krijger en zeeman in een “broederband”. Hij wordt bovendien samen opgeleid met 28 jongens van 16. Er worden vervolgens 2 broederbanden van 10 jongens gekozen. Dit betekent dat er 8 buitenbeentjes overblijven. Zal het deze kleine broederband, die Hal leidt, lukken om het op te nemen tegen de andere twee? Daar kom je achter wanneer je dit boek leest, dat zich afspeelt in het noordelijk deel van dezelfde wereld Skandia, land van de Vikingen. Dit verhaal heeft bovendien een positieve boodschap: om je te kunnen redden, hoef je niet stoer of sterk te zijn.

Eigenschappen van het boek De outsiders:

 • Dit boek is het eerste deel van de serie Broederband.
 • In dit verhaal zie je dat, zelfs als je een buitenstaander bent, je niet zielig hoeft te doen.
 • Het verhaal heeft een positieve boodschap, namelijk dat je niet sterk of stoer hoeft te zijn om je te kunnen redden.
Klik hier voor de beste prijs

9. Gibbe en de Maandagman

Gibbe en de MaandagmanZoek je naar een boek dat zich afspeelt in de (nabije) toekomst? Dan is het beste tiener boek voor jou Gibbe en de Maandagman. Dit verhaal speelt zich af in de toekomst; ongeveer 10 jaar verder dan onze tijd. Het verhaal gaat bovendien over Gibbe, die op een maandagochtend niet, zoals gewoonlijk, wakker wordt in zijn bed. Hij wordt namelijk wakker onder een struik in het stadspark. Gibbe heeft geen idee hoe hij daar is beland. Jammer genoeg mist hij hierdoor zijn favoriete ontbijt met felblauwe ontbijtgranen. Natuurlijk heeft hij zijn boekentas ook niet bij zich, waardoor hij niet naar school kan gaan. Hoewel het klinkt als een zeer nare dag, wordt de dag toch wat spannender. De Maandagman, Toska en een duizendpoot met een plan maken de dag namelijk interessant. Het leven van Gibbe staat misschien ook nog op het spel!

Eigenschappen van het boek Gibbe en de Maandagman:

 • Gibbe’s leven staat in dit boek, dat zich in de nabije toekomst afspeelt, misschien wel op het spel.
 • Dit boek met op elke pagina een cartooneske geschetste zwart-wittekening, gaat over een bijzonder vreemde dag vol bizarre avonturen
 • In dit verhaal wordt Gibbe op een maandagochtend op onverklaarbare wijze niet in zijn bed wakker, maar onder een struik in het stadspark.
Klik hier voor de beste prijs

10. Baron 1898

Baron 1898Heb je al een bezoek gebracht aan de Efteling en heb je de achtbaan, de Baron 1898, uitgeprobeerd? Dan lees je een boek dat is ontstaan in samenwerking met de Efteling en met de achtbaan als inspiratie. Hier verwijzen we naar het boek Baron 1898, dat wellicht het beste tiener boek voor jouw kind is. In dit verhaal keert baron Hoogmoed terug naar de Zompige Heide in Brabant. Daar vond hij jaren gelegen een klompje goud en wil hij nu een goudmijn bouwen. Echter, de plaatselijke bevolking is huiverig voor de wraak van de Witte Wievel. De kompels gaan de mijn toch in, maar komen doodsbang naar boven. Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898? Door het boek te lezen begrijp je de achtbaan beter, want de dive coaster lijkt op de, door stroom aangedreven lift, die de baron voor de mijn had laten bouwen.

Eigenschappen van het boek Baron 1898:

 • Het boek is geschreven in samenwerking met de Efteling.
 • Dit verhaal is geïnspireerd door de achtbaan van de Efteling, dive coaster Baron 1898.
 • In dit verhaal wil baron Hoogmoed een goudmijn bouwen in de Zompige Heide in Brabant, maar de plaatselijke bevolking is huiverig voor de wraak van de Witte Wievel.
Klik hier voor de beste prijs