AVI E5: Leren lezen eind groep 5

Elk kind is anders. Daarom is het ook begrijpelijk dat niet elk kind van dezelfde type boeken houdt. Zo vindt het ene kind het geweldig om te lezen over verschillende sporten, terwijl een ander kind graag meer te weten komt over de geschiedenis. Natuurlijk zijn er ook kinderen die houden van fantasieboeken met monsters of magie.

Beste AVI E5 boek van 2019

 Product naam 
1.
Meester KikkerMeer info »
2.
Vieze Rik - ZombieMeer info »
3.
Sam en JuliaMeer info »
4.
MatildaMeer info »
5.
Pippi LangkousMeer info »
6.
Mees Kees - Op kampMeer info »
7.
Spekkie en Sproet - Raadsels op het cruise-schipMeer info »
8.
Lotta uit de KabaalstraatMeer info »
9.
Niet bijten, Dolfje!Meer info »
10.
Zes dieren en een gitaarMeer info »

Je kunt dus kiezen voor een boek aan de hand van het verhaal. Echter, bij het uitkiezen van een boek, is het ook belangrijk om rekening te houden met het leesniveau van het kind voor wie je het boek aanschaft. Zoek je daarom naar het beste AVI E5 boek? Dan bekijk je snel de bovenstaande tabel met de namen van de top 10 AVI E5 boeken van het jaar. Nadat je deze lijst hebt bekeken, lees je de recensies over de boeken. Zo kun je het beste AVI E5 boek voor jouw kind uitkiezen.

Leest je kind op een ander niveau? Klik hier en ga naar het niveau dat bij je kind past.

1. Meester Kikker

Meester KikkerSoms denken kinderen dat volwassenen “perfect” zijn en geen geheimen hebben. Echter, kinderen en volwassenen verschillen op dat vlak niet zoveel van elkaar. Dat zie je duidelijk in het boek Meester Kikker. Dit is wellicht het beste AVI E5 boek om kinderen te laten zien dat ook volwassenen geheimen hebben en hulp nodig hebben. Het verhaal gaat namelijk over Meester Frans, die zijn geheim aan zijn klas prijsgeeft. Zijn geheim is dat hij af en toe verandert in een kikker, maar dat hij dit niet in de hand heeft. Bij toeval ontdekken de kinderen daarna dat meneer Stork, de directeur van de school, een soortgelijk geheim heeft. Hij verandert soms in een ooievaar en eet vervolgens kikkers om weer mens te worden. De situatie is voor meester Frans dus zeer gevaarlijk. Daarom bedenken de kinderen een plan om hun meester te redden.

Eigenschappen van het boek:

 • Dit boek gaat over geheimen en behulpzaamheid.
 • Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar kunnen dit boek zelf lezen.
 • Er zijn vrolijke, aansprekende zwart-witillustraties die het geheel completeren.
Klik hier voor de beste prijs

2. Vieze Rik – Zombie

Vieze Rik - ZombieKinderen vinden over het algemeen al op heel jonge leeftijd dat ze oud genoeg zijn om alleen thuis te blijven. Vaak denken ouders daar anders over. Wat dacht je van een boek over een dergelijk thema? Als een boek met een dergelijk thema je aanstaat, dan is het boek Vieze Rik – Zombie wellicht het beste AVI E5 boek voor jou. Dit boek gaat over Rik, die vindt dat hij alleen thuis kan blijven wanneer zijn ouders op bezoek moeten. Hij geeft immers aan dat hij geen baby meer is. Echter, zijn ouders vinden het wel belangrijk dat er iemand op hem past. Helaas kan oma niet. Lara is er bovendien niet en Saar heeft aangegeven nooit meer te willen komen. Kevin, de buurjongen, kan wel. Het blijkt bovendien leuk te zijn met Kevin in huis, omdat Rik alles mag wat gewoonlijk niet mag. Ze bekijken zelfs een enge zombiefilm…

Eigenschappen van het boek:

 • De ontknoping van dit boek is verrassend.
 • Er zijn zwart-witillustraties die de humor goed tot uiting brengen en het verhaal prima aanvullen.
 • Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar genieten met volle teugen van dit boek, omdat de schrijfstijl vlot is.
Klik hier voor de beste prijs

3. Sam en Julia

Sam en JuliaDoor je kind te laten lezen, zorg je ervoor dat hij/zij meer te weten komt over verschillende situaties. Soms kunnen personen met verschillende achtergronden elkaar prima aanvullen. Een boek dat dit thema goed tot uiting brengt en dat wellicht het beste AVI E5 boek is, is het boek Sam en Julia. In dit verhaal wonen de muisjes Sam en Julia in Het Muizenhuis. Julia woont alleen met haar moeder, maar is een durfal. Sam daarentegen woont met veel familieleden, maar is enorm verlegen. De twee muizen vullen elkaar goed aan en ontmoeten samen diverse andere muizen in hun kleine wereld. In dit boek gaat het bovendien om verschillende korte verhalen, die ook voorgelezen kunnen worden. Hierdoor genieten ook de allerjongsten in huis van de avonturen van de 2 muisjes. In het boek kom je zelfs illustraties tegen met veel details, die het verhaal ondersteunen.

Eigenschappen van het boek:

 • De verhaaltjes worden geïllustreerd door grote kleurenfoto’s van geënsceneerde interieurs.
 • Het thema van dit boek is dat zelfs personen met verschillende achtergronden en karakters bevriend kunnen raken.
 • Je kunt dit boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar, maar kinderen van ongeveer 8 jaar kunnen het boek ook zelf lezen.
Klik hier voor de beste prijs

4. Matilda

MatildaAls je als volwassene de naam “Matilda” hoort, dan denk je waarschijnlijk meteen aan de klassieke film of het klassieke kinderboek. Wil je dat je kind ook kennis maakt met dit verhaal? Dan is het beste AVI E5 boek voor jouw kind wellicht het boek Matilda van Roald Dahl. In dit boek is Matilda een hoogbegaafd kind van ongeveer 5 jaar. Het meisje kon al als een volwassene praten toen ze slechts anderhalf jaar jong was. Bovendien kon ze lezen toen ze pas 3 was. Echter, haar ouders beseffen niet hoe geweldig ze is en vinden haar maar lastig. Ook op school heeft Matilda het niet gemakkelijk, ondanks haar juf, juffrouw Engel, heel lief is. Eén keer per week komt het schoolhoofd, juffrouw Bulstronk, in de klas en verstoort de rust. Zij pest kinderen graag. Matilda heeft daar echter een oplossing voor…

Eigenschappen van het boek:

 • Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.
 • Je kunt kinderen door middel van dit verhaal laten zien dat hun leven vaak beter is dan ze wel denken.
 • In het boek zijn er korte, getitelde hoofdstukken en eenvoudig leesbare zinnen, waardoor kinderen het boek vlot kunnen lezen.
Klik hier voor de beste prijs

5. Pippi Langkous

Pippi LangkousWie kent die bekende, stoute Pippi Langkous niet? Deze heldin is super eigenwijs en maakt allerlei dingen mee. Wil je je kind verrassen met een boek over deze interessante meid? Dan is het beste AVI E5 boek wellicht het boek Pippi Langkous. Door dit boek aan je kind te geven, zorg je voor leesplezier voor een lange tijd. Het gaat hier namelijk om een omnibus met alle avonturen van Pippi. In deze verhalen woont het eigenwijze meisje alleen in Villa Kakelbont. Haar vader bevaart de zeeën als kapitein. Hierdoor heeft Pippi alle ruimte om van alles mee te maken. Laat je kind ook kennis maken met deze tijdloze heldin en kies voor dit boek met verhalen, die na zoveel jaar nog evenveel charme hebben. Aangezien de vertaling van het boek is herzien, is het boek nog vlotter te lezen dan voorheen. Ook zijn de oorspronkelijke illustraties opgepoetst en hersteld!

Eigenschappen van het boek:

 • In deze omnibus vind je alle avonturen van de eigenwijze Pippi Langkous.
 • Doordat de vertaling is herzien, is het boek vlotter leesbaar voor kinderen.
 • Je kunt dit boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 7 jaar, maar kinderen vanaf ongeveer 9 jaar kunnen het boek ook gewoon zelf lezen.
Klik hier voor de beste prijs

6. Mees Kees – Op kamp

Mees Kees - Op kampLeerkrachten kunnen soms enorm goed inspelen op de behoeften van kinderen. Hierdoor houden de kinderen van hen en doen ze met plezier hun best in de klas. Een dergelijke meester die geliefd is, is Mees Kees. Er zijn meerdere boeken over hem geschreven. Wellicht is een boek uit deze reeks, Mees Kees – Op kamp, het beste AVI E5 boek voor jouw kind. In dit verhaal gaat Mees Kees, die nog voor meester aan het leren is, samen met zijn groep op werkweek. De gymleraar, meester Hank, gaat ook mee, maar valt al snel uit. De kinderen blijven dus alleen met Mees Kees. Dit vinden de kinderen geweldig. Het werkplan voeren de kinderen op hun manier uit. Hierdoor vliegt de werkweek voorbij. De kinderen wensten wel dat het ging om een werkjaar in plaats van een werkweek. Ontdek hoe de kinderen de werkweek hebben uitgevoerd en lees het boek.

Eigenschappen van het boek:

 • Dit boek is een onderdeel van de serie Mees Kees.
 • De avonturen worden op een kleurige en humoristische manier verbeeld door kleine en grote prenten.
 • Je kunt het boek voorlezen aan kinderen vanaf 7 jaar of je kunt kinderen vanaf ongeveer 8 jaar het boek zelf laten lezen.
Klik hier voor de beste prijs

7. Spekkie en Sproet – Raadsels op het cruise-schip

Spekkie en Sproet - Raadsels op het cruise-schipSommige huwelijken zijn extravagant. De gasten kunnen dan genieten van de prachtig versierde plek, maar ook het mooie pak van de bruidegom en de outfit van de bruid. In het boek Spekkie en Sproet – Raadsels op het cruise-schip, wellicht het beste AVI E5 boek voor jouw kind, gaat het om een dergelijke bruiloft. Spekkie, die dol is op spekkies, is samen met Sproet, haar maatje vol sproeten, uitgenodigd voor een huwelijk. Het gaat echter niet om een alledaags huwelijk, want de bruiloft wordt gevierd aan boord van het cruiseschip Rotterdam. Beetje bij beetje wordt de spanning opgebouwd. Wat gebeurt er dan? De kostbare tiara van de bruid verdwijnt! Hoe zal ze deze accessoire weer terugvinden? Kunnen Spekkie en Sproet haar misschien helpen? Zij zijn immers een speurdersduo… Kinderen uit groep 3 en 4 genieten enorm veel van dit verhaal, omdat het dicht bij de belevingswereld van deze lezers ligt.

Eigenschappen van het boek:

 • Het boek is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.
 • In dit boek proberen de speurders Spekkie en Sproet de mysterie van de verdwenen tiara op te lossen.
 • Dit vlot geschreven verhaal met korte hoofdstukken en korte zinnen is een onderdeel van de serie Spekkie en Sproet.
Klik hier voor de beste prijs

8. Lotta uit de Kabaalstraat

Lotta uit de KabaalstraatAls je meer dan 1 kind hebt, dan heb je waarschijnlijk vaker gezien dat de jongste mee wil doen met de spelletjes die de oudere kinderen spelen. Echter, het jongste kind is daar vaak nog te jong voor. Wil je je kind(eren) laten lezen over een dergelijke situatie? Dan is het beste AVI E5 boek waarschijnlijk Lotta uit de Kabaalstraat. Dit boek is eigenlijk een bundeling van 2 boeken over Lotta (3), haar zus Maria (5) en haar broer Jonas (6). De drie kinderen beleven samen allerlei alledaagse avonturen in en rond hun huis op het platteland. Lotta probeert steeds mee te doen met haar broer en zus, maar vaak is ze daar nog te jong voor. Echter, ze is lekker eigenwijs en laat zich niet zomaar in een hoek drukken. Laat je kind kennis maken met dit drietal door hem/haar de 15 verhaaltjes uit dit boek te laten lezen.

Eigenschappen van het boek:

 • Het boek is een bundeling van 2 boeken met in totaal 15 verhaaltjes.
 • Dit verhaal wordt verteld door de ogen van het middelste kind, Maria, en bevat geen moeilijke woorden.
 • Je kunt het boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 5 jaar, maar wat oudere kinderen kunnen het boek ook gemakkelijk zelf lezen.
Klik hier voor de beste prijs

9. Niet bijten, Dolfje!

Niet bijten, Dolfje!Bij het uitkiezen van een boek voor je kind let je op verschillende factoren. Wil je graag een dun boek aan hem/haar geven, omdat hij/zij een beginnende lezer is? Dan kies je voor het boek Niet bijten, Dolfje!. Dit boek maakt deel uit van de serie Dolfje Weerwolfje en is het beste AVI E5 boek voor beginnende lezers. In dit boek rent Dolfje bij volle maan uitgelaten rond in het Wolvenbos. Hij is namelijk klaar voor de jacht. Echter, hij is niet de enige, die buiten rondloopt, want ook Knuppel sluipt er rond met zijn geweer. Daarnaast kom je ook neef Leo en Noura, het weerwolvenvriendinnetje van Dolfje, tegen. Er ontstaan in het verhaal allerlei onverwachte ontmoetingen en spannende situaties. Echter, ook kleinere kinderen genieten van het verhaal, omdat het nooit te eng wordt en een licht humoristische ondertoon heeft. De illustraties in heldere kleuren vormen rustpunten in de tekst.

Eigenschappen van het boek:

 • In dit boek kom je illustraties tegen in heldere kleuren.
 • Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar kunnen het boek zelf lezen.
 • Het boek is dun, omdat het speciaal is geschreven voor beginnende lezers.
Klik hier voor de beste prijs

10. Zes dieren en een gitaar

Zes dieren en een gitaarKinderen hebben soms al op jonge leeftijd interesse in muziekinstrumenten. Heeft jouw kind interesse in gitaren en wil hij/zij leren om zelf gitaar te bespelen, maar kan hij/zij nog niet lezen? Dan is het beste AVI E5 boek voor hem/haar het boek Zes dieren en een gitaar. Dit boek is speciaal geschreven voor jonge kinderen. Het instrument wordt namelijk op speelse wijze geïntroduceerd. Aangezien kinderen van ongeveer 5 jaar nog niet kunnen lezen, wordt er in dit boek veel met spelletjes en gehoortraining gedaan. De eerste noten komen bovendien pas halverwege het boek aan bod. Echter, er zijn in totaal veertig lessen, dus je kind leert sowieso de basis van gitaarspelen. Achterin vind je bovendien een register, waarin er liedjes zijn opgenomen. Om het boek aantrekkelijk te maken voor jonge kinderen is er ook gezorgd voor kleine, eenvoudige zwart-witillustraties. Naschoolse hulp van ouders wordt sterk aanbevolen.

Eigenschappen van het boek:

 • Het boek is geschreven voor kinderen tussen de 5 en 8 jaar.
 • Kinderen die nog niet kunnen lezen, kunnen met dit boek gemakkelijk leren om gitaar te spelen.
 • Om het boek interessanter te maken voor jonge kinderen, is er gebruik gemaakt van kleine, eenvoudige zwart-witillustraties.
Klik hier voor de beste prijs