Boekentips voor peuters!

Om je zoektocht te verkorten, hebben wij de top 10 peuterboeken van het jaar voor je geselecteerd. Uit deze lijst kun jij het beste peuter boek voor jouw kind uitkiezen.

Beste peuter boek van 2019

 Product naam 
1.
Nog even een kusje eropMeer info »
2.
KikkerMeer info »
3.
Een huis voor Haas... en Muis!Meer info »
4.
Mijn eerste kijk- en zoekboekMeer info »
5.
Aapje in badMeer info »
6.
Waar is mijn jasje? Meer info »
7.
Aan de kant! Waar is de brand?Meer info »
8.
SpeelboekMeer info »
9.
Wat Ben Jij LiefMeer info »
10.
Nog een kusje...en dan naar bed...Meer info »

Lezen is belangrijk voor personen van alle leeftijden. Als kinderen nog niet zelf kunnen lezen, dan lees jij als ouder boeken aan hen voor. Ben je daarom op zoek naar het beste peuter boek voor jouw kind? Dan kun je op verschillende zaken letten. Zo kun je kiezen voor een boek waarvan de kaft je peuter aantrekt. Je kunt ook kiezen voor een boek uit een bepaalde boekenreeks, omdat je dan gedurende lange tijd verder kunt gaan met de avonturen van die held of heldin. Het is vaak tevens handig om te kiezen voor een kijk en vindboek. Dergelijke boeken zijn voor kinderen net als spelletjes, waardoor ze het leuk vinden om naar je te blijven luisteren terwijl je voorleest.

De wereld van je peuter wordt steeds groter. Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het prikkelt de fantasie en stimuleert onder meer de taal- en spraakontwikkeling en sociaal-emotionele vaardigheden. Stimuleer deze groei met deze leuke en leerzame voorleesboeken, boeken over de natuur, cijfers en letters en nog veel meer wat een peuter graag wil ontdekken!

1. Nog even een kusje erop

Nog even een kusje eropWe weten allemaal dat een kusje alle wonden kan genezen. Daar komt het klein Konijn in het boek Nog even een kusje erop ook achter. Het konijntje in dit boek, dat wellicht het beste peuter boek voor jouw kind is, is namelijk gevallen. De val heeft gezorgd voor een schaafwondje op zijn arm. Het begint zelfs te bloeden. Daarom begint het konijntje te huilen. Zijn arm doet nu namelijk pijn. Daarom troost jij hem samen met je peuter. Eerst plakken jullie samen een pleister op de wond. Vervolgens zeggen jullie een mooie toverspreuk en geven konijntje een kusje op de zere plek. Denk je dat deze behandeling met liefde het konijntje zal helpen? Kom erachter hoe effectief deze behandeling voor Klein Konijn was door het boek, dat geschreven is in lieve, herkenbare taal en dat gaat over pijn en hoe daarmee om te gaan, te lezen.

Eigenschappen van het boek Nog even een kusje erop:

 • Er is gebruik gemaakt van schattige illustraties.
 • Dit boek met eenvoudig taalgebruik gaat over pijn hebben en hoe daarmee om te gaan.
 • Het boek over een konijntje dat is gevallen en nu een schaafwondje heeft op zijn arm is interactief, want kinderen mogen helpen om Klein Konijn te troosten.
Klik hier voor de beste prijs

2. Kikker

KikkerAls ouder heb je verschillende redenen om verhaaltjes voor te lezen aan je kinderen. Vaak doe je het om je kind iets te leren. Daarom kies je voor het boek Kikker. Dit speels en leerzaam boek is een onderdeel van de serie Kikker. Door het boek met meer dan 60 flapjes aan je peuter voor te lezen, zorg je ervoor dat hij/zij kleuren, getallen en vormen herkent in de wereld van Kikker. Er wordt zelfs gesproken over tegenstellingen en geluiden. Hoewel je peuter het boek leuk vindt vanwege de flapjes en de interactie, leert hij/zij dus tegelijkertijd veel nieuwe dingen. In totaal worden in dit boek 11 thema’s belicht. Zelfs emotionele thema’s komen aan bod zoals gevoelens en feest. Op elke pagina zie je bovendien op een grote illustratie verschillende dieren, namelijk Kikker, Varkentje, Eend, Beertje, Rat en Haas. Het boek is wellicht het beste peuter boek voor jou!

Eigenschappen van het boek Kikker:

 • In het boek vind je grote illustraties met verschillende dieren zoals een kikker, een haas en een eend.
 • Dit flapjesboek is interactief, waardoor peuters er enorm veel van genieten wanneer je het boek aan hen voorleest.
 • Een korte tekst vertelt over de situatie en losse woorden of zinnen nodigen tot antwoorden of kijken onder de flapjes.
Klik hier voor de beste prijs

3. Een huis voor Haas… en Muis!

Een huis voor Haas... en Muis!Het is belangrijk om peuters en kleuters te leren over vriendschap. Daarnaast is het handig om ook met hen te praten over delen. Ze zullen immers vrienden maken en spullen delen wanneer ze naar school gaan. Daarom is het beste peuter boek voor jouw kind het boek Een huis voor Haas… en Muis!. In dit boek zijn Haas en Muis op zoek naar een nieuw huis. Ze kijken op verschillende plekken, maar tevergeefs. Overal liggen er namelijk al dieren. Gelukkig vragen ze ook aan de beer in de grot of hij nog een plekje voor hen heeft. Hij heeft namelijk nog genoeg ruimte en is bereid zijn huis met hen te delen. Zo vinden de dieren dus zowel een huis als een nieuwe vriend. Om het boek nog aantrekkelijker te maken voor peuters, is het voorzien van verrassende doorkijkpagina’s. De illustraties zijn tevens sfeervol en uitnodigend.

Eigenschappen van het boek Een huis voor Haas… en Muis!:

 • Het boek gaat over een haas en een muis die op zoek zijn naar een nieuw huis.
 • Door dit boek voor te lezen, leer je je kind het belang van het maken van vrienden.
 • Dankzij de sfeervolle en uitnodigende illustraties, is dit boek zeer aantrekkelijk voor peuters.
Klik hier voor de beste prijs

4. Mijn eerste kijk- en zoekboek

Mijn eerste kijk- en zoekboekVoor peuters zijn veel dingen nog nieuw. Daarom is het altijd leuk om samen met hen mooie plaatjes te bekijken en het een en ander te ontdekken. Wij vinden daarom dat het beste peuter boek voor jou het boek Mijn eerste kijk- en zoekboek is. Dit boek met stevige pagina’s bevat veel details waardoor er voor je peuter veel te zien en te ontdekken is. Op elke pagina is er bovendien een bepaald thema te zien. Denk maar aan thema’s zoals thuis, bos, onderweg, zee, robot, dieren, stand en tuin. Op de verschillende pagina’s zie je veel voorwerpen, dieren of bloemen waarbij de peuter vragen moet beantwoorden. Zo kun je je peuter vragen welke auto geen wielen heeft, welke bloem geen bladeren heeft, welk kind een muts draagt of welke vis het grootst is. Het geheel heeft een frisse uitstraling en de dieren zijn vrolijk en vriendelijk geïllustreerd.

Eigenschappen van het boek Mijn eerste kijk- en zoekboek:

 • Elke pagina heeft een eigen thema, waardoor kinderen steeds nieuwe dingen ontdekken.
 • Om de vragen in dit boek te kunnen beantwoorden, moeten kinderen onder andere kleuren kennen en kunnen tellen.
 • Mocht je kind nog geen kleuren kennen of kunnen tellen, dan geniet hij/zij er toch van om samen met jou naar de platen te kijken.
Klik hier voor de beste prijs

5. Aapje in bad

Aapje in badSommige kinderen vinden het niet prettig om in bad te gaan. Echter, het is wel belangrijk dat ze na het spelen een fris bad nemen. Daarom is het beste peuter boek voor hen wellicht het boek Aapje in bad. Het aapje in dit boek heeft een middag buiten gespeeld. Na het spelen gaat hij daarom in bad met zijn speeltjes. Hierbij zeept hij zich grondig in. Wanneer hij gewassen is, droogt hij zich af. Vervolgens doet hij zijn pyjama aan, want het is tijd geworden om naar bed te gaan. Hij denkt er nog aan hoe heerlijk het kan zijn om in bad te gaan. Lees dit boek aan je peuter voor en ga na hoe fijn hij het daarna vindt om in bad te gaan. Het boek blijft aantrekkelijk voor peuters, omdat het flapjes heeft over een vrolijk aapje dat in bad gaat.

Eigenschappen van het boek Aapje in bad:

 • Je kunt dit boek voorlezen aan peuters die het niet fijn vinden om in bad te gaan.
 • In dit boek heeft een aapje buiten gespeeld en daarom gaat hij in bad met zijn speeltjes.
 • Aangezien het dagelijks leven van een kind hier als thema wordt gebruikt, is het boek met flapjes zeer herkenbaar voor peuters.
Klik hier voor de beste prijs

6. Waar is mijn jasje?

Waar is mijn jasjeTijdens het voorlezen, stimuleer je de hersenontwikkeling van je kind. Wil je graag dat jouw peuter goed oplet terwijl je voorleest? Is het voor jou ook van belang dat hij/zij vormen herkent? Dan is het boek Waar is mijn jasje? wellicht het beste peuter boek voor jouw kind. Dit boek is namelijk een dierenkijkboek. Je ziet de boerderijdieren eerst als zwarte silhouetten op een witte achtergrond. Hierbij kun je je kind vragen om welk dier het gaat. Nadat hij/zij antwoord heeft gegeven, sla je de bladzijde om. Hier hebben de dieren hun “jasje” aan en is er gezorgd voor een tekening vol kleur. Je kind voelt zich dus super als hij/zij het juiste antwoord heeft gegeven en dit antwoord in kleur wordt getoond op de volgende pagina. Aangezien de gekleurde afbeeldingen een beetje afwijken van de silhouetversie, wordt goed kijken gestimuleerd.

Eigenschappen van het boek Waar is mijn jasje? :

 • De boerderijdieren zijn eerst te zien als zwart silhouet op een witte achtergrond en op de volgende pagina hebben ze hun “jasje” aan.
 • Goed kijken wordt in dit boek gestimuleerd, want de silhouetversies van de dieren zien er een beetje anders uit dan de gekleurde varianten.
 • Van elk dier wordt een volwassen dier met een jong afgebeeld, dus je kunt je kind desgewenst ook nieuwe woordjes leren zoals “koe” en “kalf”.
Klik hier voor de beste prijs

7. Aan de kant! Waar is de brand?

Aan de kant! Waar is de brandHoewel kinderen het vaak prettig vinden wanneer je verhaaltje aan hen voorleest, vinden ze bepaalde geluiden toch interessanter. Daarom kies je voor een boek vol geluid. Wij kennen een dergelijk boek, namelijk Aan de kant! Waar is de brand?. Dit boek is wellicht het beste peuter boek voor jouw kind, omdat het kartonboek zeer speels is. Bovendien gaat het boek over voertuigen met hun bijpassende geluiden. Je kunt dus samen met je kindje luisteren naar de spannende geluiden in de stad. Door je kind te vertellen om welke geluiden het gaat, kan hij/zij bovendien de geluiden na verloop van tijd herkennen. Je leest dus niet alleen een boek voor, maar zorgt ervoor dat je kind er ook wat van opsteekt. Is het kinderbedtijd en wil je kind nog spelen met de geluiden? Dan doe je de geluiden gerust uit, want het boek heeft een aan- en uitknop.

Eigenschappen van het boek Aan de kant! Waar is de brand?:

 • Dit boek bevat 10 pagina’s met leuke en aantrekkelijke illustraties.
 • Aangezien het boek een aan- en uitknop heeft, kun je de geluiden gerust uitzetten wanneer je kind moet gaan slapen.
 • Door dit boek aan je kind voor te lezen en hem/haar naar de geluiden te laten luisteren, zorg je ervoor dat hij/zij de bijpassende geluiden van voertuigen herkent.
Klik hier voor de beste prijs

8. Speelboek

SpeelboekAangezien elk kind anders is, kan het voorkomen dat jouw kind er niet zoveel van houdt wanneer je aan hem/haar voorleest. Om toch de taalontwikkeling te stimuleren, kun je daarom kiezen voor een boek, dat lijkt op een game. Het beste peuter boek voor jouw kind is dan wellicht het boek Speelboek. In dit boek speelt het gansje Gonnie met haar vier vriendjes verstoppertje. Waar is Ollie nou gebleven? Voor zowel je peuter als de dieren in het boek wordt het een grappige zoektocht tussen de bloemen, bij de appels, in het graps, onder de bloempot en zelfs in de bijenkorf. Samen kijken jullie hoog, laag en overal totdat jullie Ollie vinden. Dankzij de uitschuifbare pijltjes en stevige flapjes kan je kind tussen het gras voelen, ruiken aan bloemen en zelfs drukken op een piepje. In het boek vind je zwart-omlijnde aquarellen in vrolijke kleuren.

Eigenschappen van het boek Speelboek:

 • In dit boek zijn er veel details, waardoor je kind alle zintuigen kan gebruiken.
 • Voor kinderen die het minder leuk vinden wanneer iemand aan hen voorleest, zijn er speelboeken.
 • Achterin van het boek zijn er los te maken onderdelen voor een soort “ganzenbordspel”, dat bedoeld is om je kind spelenderwijs te leren tellen en kennis te laten maken met voorzetsels zoals in, op en onder.
Klik hier voor de beste prijs

9. Wat Ben Jij Lief

Wat Ben Jij LiefAl voor de geboorte hebben moeder en haar kind een unieke band. Nadat het kind is geboren, wordt deze band alleen hechter. Deze band is benadrukt in het boek Wat Ben Jij Lief. Dit boek vinden wij het beste peuter boek om de band tussen moeder en kind te laten zien. Het boek gaat namelijk over een klein beertje en zijn mama. Ze houden beiden veel van elkaar. Deze liefde start ’s ochtends vroeg en gaat door tot ’s avonds laat. Ze blijven daarom ook de hele tijd samen. Natuurlijk zijn er in het bos niet slechts 2 beren. Er zijn ook nog andere dieren. Daarom is het belangrijk dat je dit boek voorleest om te weten te komen wat de beertjes allemaal meemaken. Het leuke van dit boek is bovendien dat het komt met een zacht beertje. Kinderen kunnen het beertje dus voelen terwijl je het verhaal voorleest.

Eigenschappen van het boek Wat Ben Jij Lief:

 • Dit boek gaat over een klein beertje en zijn moeder.
 • De twee beren in dit boek houden enorm veel van elkaar en ze blijven samen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.
 • Het boek komt met een zacht beertje zodat je kind het beertje kan voelen terwijl je het verhaal aan hem/haar voorleest.
Klik hier voor de beste prijs

10. Nog een kusje…en dan naar bed…

Nog een kusje...en dan naar bed...Je kunt op verschillende momenten van de dag een verhaaltje voorlezen aan je kind. Echter, een belangrijk moment om een verhaal voor te lezen is voor het slapengaan. Wij kennen het beste peuter boek voor het slapengaan, namelijk Nog een kusje…en dan naar bed… In dit boek is het bedtijd voor de knuffels. Echter, ze hebben jouw hulp nodig om naar bed te gaan. Eerst leg je namelijk de tandpasta voor hen klaar in de badkamer. Vervolgens kam je hun haartjes. Je verteld natuurlijk ook een verhaaltje. Tot slot geef je ze allemaal een kusje voor het slapengaan. Je zegt natuurlijk ook “Slaap lekker, lieve knuffels”. Door dit boek voor te lezen aan jouw kind, verzorg je samen met je kind het slaapritueel van de knuffels. Je werkt dus toe naar het moment waarop jouw kindje zelf gaat slapen. Geef je jouw kind ook een kusje voor het slapengaan?

Eigenschappen van het boek Nog een kusje…en dan naar bed…:

 • In dit boek is er gebruik gemaakt van schattige illustraties.
 • Dit boek gaat over een paar knuffels die naar bed moeten gaan, maar die hulp nodig hebben met hun slaapritueel.
 • Het boek is interactief en aangezien het om een slaapritueel gaat, kun je met dit boek samen met je kind een eigen, uniek slaapritueel maken.
Klik hier voor de beste prijs