Voel- en knisperboekjes

Verschillende boeken zijn gericht op personen van verschillende leeftijden. Als je dus zoekt naar een boek voor je kind, dan is het belangrijk om rekening te houden met zijn/haar leeftijdscategorie. Voor de allerkleinsten onder ons zijn er voel- en knisperboekjes.

Beste voel- en knisperboekje van 2019

 Product naam 
1.
Beestje, waar ben je?Meer info »
2.
Nijntje speelt buitenMeer info »
3.
Dag dieren!Meer info »
4.
Jop in de dierentuinMeer info »
5.
Spelen met sophieMeer info »
6.
De kaboutermutsMeer info »
7.
Kom je eten?Meer info »
8.
Wat Ben Jij LiefMeer info »
9.
Wat Is De Tuin MooiMeer info »
10.
Jop op de boerderijMeer info »

Deze boekjes stimuleren de zintuigen van je kindje, omdat kinderen allerlei stoffen kunnen voelen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je kind een zacht konijntje aait of de schubben van een vis voelt. Ben je daarom op zoek naar het beste voel- en knisperboekje van het jaar? Dan kun je onze top 10 lijst bekijken. Deze lijst is weergegeven in de bovenstaande tabel. We hebben bovendien boeken met verschillende thema’s geselecteerd, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Natuurlijk is het zien van de naam van een boek niet voldoende. Daarom lees je ook de recensies over de verschillende boeken en kies je het beste voel- en knisperboekje voor jouw kind uit!

Baby’s ontdekken een boekje op hun eigen manier: door te voelen, te sabbelen, ermee te gooien.
Dikke stoffen en plastic babyboekjes zijn voor je baby uitstekend oefen- en speelmateriaal. Daarmee kan hij vooral zelf ontdekken.

Bekijk hier ook de leukste boeken voor 0-1 jaar.

1. Beestje, waar ben je?

Beestje, waar ben jeWil je je kind leren over verschillende beestjes door hem/haar de beestjes te laten aanraken? Dan is het beste voel- en knisperboekje voor jouw kind het boek Beestje, waar ben je?. In dit vierkante, hardkartonnen boekje hebben namelijk vier beestjes zich verstopt. Het gaat specifiek om een lieveheersbeestje, een slak, een rups en een bij. Steeds zie je op de dubbele pagina’s de vraag “waar ben je?”, waarbij het desbetreffend beestje wordt benoemd. Je ziet een klein stukje van het verstopte beestje achter een grote, stevig bevestigde vilten flap. Hierdoor kun je je kind bemoedigen om te raden welk beestje achter het flapje zit. Je maakt sowieso ook het flapje open om het beestje volledig te laten zien. Op de laatste pagina is er zelfs een extra verrassing, namelijk een spiegeltje achter een flap in de vorm van een wolk met de vraag “kindje waar ben je?”.

Eigenschappen van het boek Beestje, waar ben je?:

 • In dit boek zoekt je kind samen met jou naar de vier beestjes die zich hebben verstopt.
 • Je ziet steeds een stukje van het desbetreffend beestje achter de flap en het hele beestje komt te zien wanneer je het flapje opschuift.
 • Op de laatste pagina van het boek is er een verrassing voor kinderen, omdat zij dan de vraag moeten beantwoorden “kindje waar ben je?” en er achter het flapje een spiegel is.

2. Nijntje speelt buiten

Nijntje speelt buitenEr zijn enorm veel Nijntje boeken, speeltjes en tv-programma’s, dus vrijwel elk kind kent dit lieve konijntje. Wil je de zintuigen van je kind optimaal stimuleren? Dan is het beste voel- en knisperboekje voor hem/haar het boek Nijntje speelt buiten. Dit boekje ziet eruit als andere boeken van Nijntje en heeft allerlei leuke prenten. Echter, het unieke van dit boekje is dat het van een zacht materiaal is gemaakt. Je kind kan er dus mee spelen. Mocht het boekje vies worden, dan kan het zelfs gewassen worden. De felle kleuren en leuke knispergeluiden trekken kinderen ook aan. Er zijn ook leuke thema’s in het boekje. Zo gaat Nijntje gezellig buiten spelen. Ze wandelt een stukje naar de eendjes, speelt in de speeltuin met vader Pluis en samen met haar vriendinnen gooit ze met een bal. Er zijn dus herkenbare situaties voor kinderen in het boek.

Eigenschappen van het boek Nijntje speelt buiten:

 • Kinderen kunnen de thema’s in het boekje gemakkelijk herkennen.
 • In het boekje zonder tekst maakt Nijntje een wandeling en maakt ze veel mee.
 • Dit boekje komt uit de reeks Nijntje en is gemaakt van zacht, wasbaar materiaal.

3. Dag dieren!

Dag dieren!Uit onderzoek is gebleken dat baby’s sterke contrasten zoals zwart-wit het beste waarnemen. Daarom is het handig om te kiezen voor boeken waarbij dergelijke contrasten goed tot uiting komen. Wij vinden het boek Dag dieren! daarom het beste voel- en knisperboekje voor baby’s. In dit boekje zijn allerlei zwart-witte dierenillustraties afgebeeld tegen een achtergrond van primaire kleuren. Het boekje is geheel ontwikkeld in de stijl van Dick Bruna. Hierdoor is het boek een lust voor het oog van je kind. Ook volwassenen vinden het leuk om dit boekje samen met hun kinderen te bekijken, omdat ze de dieren kunnen benoemen. Dit is dus ook een leuke kans om je kind allerlei nieuwe woordjes te leren en zijn/haar woordenschat uit te breiden. Natuurlijk mag je kind het stoffen boekje ook aanraken en ermee spelen. Zo zorg je er namelijk voor dat de ontwikkeling van de tastzin wordt gestimuleerd.

Eigenschappen van het boek Dag dieren!:

 • Dit boekje met illustraties in de stijl van Dick Bruna is een lust voor het oog.
 • Je kind mag dit stoffen boekje aanraken en ermee spelen, want het is van stof gemaakt.
 • Doordat er gebruik is gemaakt van dierenillustraties in zwart-wit tegen een primaire achtergrondkleur stimuleer je met dit boek het gezichtsvermogen van je kind.

4. Jop in de dierentuin

Jop in de dierentuinHet is nooit te vroeg om je kind te leren over de dieren die hij/zij in de dierentuin kan tegenkomen. Daarom kies je voor een voel- en knisperboekje met als thema de dierentuin. Wij kennen een dergelijk, kleurrijk vierkant boekje, genaamd Jop in de dierentuin. Dit boek is wellicht het beste voel- en knisperboekje voor je kind, omdat het boekje is gemaakt van gladde, synthetische stof. Deze stof is eenvoudig schoon te maken. Bovendien is er een knispervulling, waardoor het boekje licht aanvoelt en leuke geluiden maakt bij het beetpakken. Kinderen vinden het dus spannend om het boek te bekijken. Het boek is bovendien geschikt om mee te nemen in bed en is zelfs “bijt-proof”. Aan de voorkant zie je giraf Jop en aan de binnenkant is er per pagina een dier afgebeeld. De soortnaam is tevens vermeld. Ontdek dus samen met je kindje allerlei dieren in de dierentuin!

Eigenschappen van het boek Jop in de dierentuin:

 • Ouders kunnen de diergeluiden erbij maken om het boek nog spannender te maken voor hun kind.
 • De eenvoudige tekeningen in dit boek bestaan uit dikke zwarte lijnen en felle kleuren op felgekleurde achtergronden.
 • Bij elk dier is de soortnaam vermeld, waardoor dreumesen het dier kunnen aanwijzen wanneer je de soortnaam noemt.

5. Spelen met Sophie

Spelen met sophieDoor verhaaltjes voor te lezen aan kinderen, stimuleer je hun taalontwikkeling. Bovendien leren kinderen sneller als ze verschillende voorwerpen kunnen aanraken. Daarom is het beste voel- en knisperboekje voor jouw kind wellicht het boekje Spelen met Sophie. Dit boekje is vierkant, heeft afgeronde hoeken en stevige, kartonnen bladzijden. Er is ook gezorgd voor een gewatteerde omslag. Op elke dubbele pagina van het boek is er een tekeningen met daarin een voelelement. Zo kom je geribbeld karton, reliëf, glad plastic, krakend papier of zachte stof tegen. Al deze elementen kan je kindje zelf voelen terwijl hij/zij kijkt naar de gedetailleerde illustraties in zachte kleuren. Er is ook steeds een tekst bij de illustraties, die een scène beschrijft waarin giraf Sophie speelt met haar dierenvriendjes. Er worden zelfs bijpassende geluiden of handelingen genoemd. Je stimuleert met dit boek dus 3 zintuigen van je kind: de tastzin, het gezichtsvermogen en het gehoor.

Eigenschappen van het boek Spelen met Sophie:

 • Doordat er bij elke illustratie een tekst staat, kun je met dit boek de taalontwikkeling van je kind stimuleren.
 • Met dit boekje stimuleer je maar liefst 3 zintuigen van je kind, namelijk de tastzin, het gezichtsvermogen en het gehoor.
 • Er zijn in het boek verschillende voelelementen opgenomen, namelijk geribbeld karton, krakend papier, glad plastic, zachte stof en reliëf.

6. De kaboutermuts

De kaboutermutsAls je je kind wil leren over samen spelen, samen delen én verschillende dieren en insecten, dan kennen wij het beste voel- en knisperboekje voor jou. Hier verwijzen we naar het boekje De kaboutermuts. In dit boekje heeft een kabouter zijn puntmuts verloren. Vervolgens blijkt dat deze puntmuts dient als huis voor verschillende kleine en grote dieren uit het bos. Zo wonen er in de muts een kikker, een muis, een wolf en een beer. Op een gegeven moment vraagt een vlo of hij ook mag binnenkomen. De verschillende dieren zeggen verschrikt “nee” en vluchten weg. Natuurlijk gaat de vlo er dan toch in wonen. De kabouter vindt op het laatst zijn muts terug, maar het vlooitje blijft erin wonen. Vanwege het enorme fantasie-element is dit boek leuk en verrassend voor zowel de voorlezer als het kind. De dieren hebben namelijk menselijke attributen.

Eigenschappen van het boek De kaboutermuts:

 • Het fantasie-element van dit boek, maakt het boek grappig voor zowel de voorlezer als het kind.
 • Met dit boek kun je je kind al op jonge leeftijd leren over samen spelen, samen delen en verschillende dieren en insecten.
 • De dieren in dit boek hebben menselijke attributen zoals een mier achter een kinderwagen en een haas met een bril en streepbroek.

7. Kom je eten?

Kom je etenAls je je kind nieuwe woordjes wil leren, is het handig om een boek met een bepaald thema uit te kiezen. Wil je je kind graag woordjes leren rondom het eten? Dan is het beste voel- en knisperboekje wellicht het boek Kom je eten?. In dit boek zit een kind aan tafel. Natuurlijk is het kind nog niet groot genoeg om op een stoel voor “grote mensen” te zitten. Daarom is een leuke kinderstoel geïllustreerd. Netjes eten is ook belangrijk, dus je leert je kind sowieso ook over het slabbetje. Het leukste element van dit boekje voor de allerkleinsten is dat de herkenbare afbeeldingen levensecht zijn, dankzij de realistische materialen waar ze van gemaakt zijn. Het babyhapje is bijvoorbeeld ook echt plakkerig. Laat je kind de verschillende elementen allemaal voelen en lees vervolgens het desbetreffend woordje voor. Binnen een korte tijd “leest” je dreumes dit boekje helemaal zelf!

Eigenschappen van het boek Kom je eten?:

 • In dit boek wordt er gebruik gemaakt van herkenbare afbeeldingen.
 • Met dit boekje kun je je kind nieuwe woordjes leren die te maken hebben met etenstijd.
 • De afbeeldingen in het boek zijn levensecht, vanwege de realistische materialen waarvan ze zijn gemaakt.

8. Wat Ben Jij Lief

Wat Ben Jij LiefKinderen hebben al voor de geboorte een speciale band met hun mama’s. Natuurlijk wordt de band tussen mama en kind alleen maar hechter nadat het kind is geboren. In het boekje Wat Ben Jij Lief is deze band benadrukt. Het boekje gaat namelijk over een klein beertje en zijn moeder. Beide beertjes houden veel van elkaar. Ze zijn bovendien al vanaf ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bij elkaar. Dit boekje is wellicht het beste voel- en knisperboekje voor jouw kind, omdat het kind in het boekje een warme, tedere relatie ziet, die het uit eigen ervaring kent. Hierdoor wordt hij/zij gestimuleerd om het boekje te ontdekken. In het boekje zie je bovendien niet alleen de twee beertjes. Er zijn nog meer dieren geïllustreerd. Ben je benieuwd wat de beertjes en andere dieren allemaal meemaken? Dan kies je sowieso voor dit boekje met een zacht beertje!

Eigenschappen van het boek Wat Ben Jij Lief:

 • Het boekje gaat over een klein beertje en zijn moeder, die enorm veel van elkaar houden.
 • Ontdek de wereld samen met je kindje door hem/haar te laten spelen met dit voel- en knisperboekje.
 • Dit boek komt met een zacht beertje zodat je kind het beertje kan voelen terwijl je het verhaal aan hem/haar voorleest.

9. Wat Is De Tuin Mooi

Wat Is De Tuin MooiKinderen leren sneller wanneer ze meerdere zintuigen kunnen gebruiken. Daarom is het handig om boeken voor te lezen die de kinderen ook kunnen voelen. Een voel- en knisperboekje is dus ideaal voor de allerkleinsten. Laat je kind daarom de tuin ontdekken samen met een schattig lieveheersbeestje door het boek Wat Is De Tuin Mooi voor te lezen. Wij vinden dat dit boek wellicht het beste voel- en knisperboekje voor jouw kind is, omdat je kind samen met het klein lieveheersbeestje de tuin verkent. Samen kijken ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat rond. Ze komen hierbij ook andere dieren in de tuin tegen en maken allerlei nieuwe dingen mee. Het boekje komt zelfs met een lieveheersbeestje dat je kunt voelen. Zo zorg je ervoor dat meerdere zintuigen van je kind worden geprikkeld wanneer je dit boek aan hem/haar voorleest.

Eigenschappen van het boek Wat Is De Tuin Mooi:

 • Ontdek samen met je kind wat een lieveheersbeestje meemaakt in de tuin.
 • Dit boekje leert je kind meer over de tuin en verschillende diertjes die je in de tuin tegenkomt.
 • Doordat het boekje wordt geleverd met een lieveheersbeestje dat je kind kan voelen, stimuleer je meerdere zintuigen van het kind.

10. Jop op de boerderij

Jop op de boerderijJe kunt aan de hand van een bepaald thema kiezen voor een geschikt voel- en knisperboekje. Wil je graag dat je kind leert over boerderijdieren? Dan is het beste voel- en knisperboekje voor hem/haar het boek Jop op de boerderij. In dit felgekleurde stoffen knisperboekje maakt de giraf Jop kennis met maar liefst 6 boerderijdieren. Zo komt hij een schaap, koe, varken, muis, kip en poes tegen. Aangezien het figuurtje Jop vaker voorkomt in baby- en peuterboekjes, zal je kind hem vast wel herkennen. Het boekje is bovendien aantrekkelijk voor kinderen, omdat de pagina’s zijn gemaakt van gladde, polyester stof, die is gevuld met zacht en knisperend materiaal. Bij het vastpakken van het boekje, hoort je kind dus allerlei grappige geluiden. Ook het gezichtsvermogen van je kind wordt gestimuleerd, want de dieren zijn getekend met dikke zwarte lijnen en zijn ingevuld met felle kleuren.

Eigenschappen van het boek Jop op de boerderij:

 • Op elke pagina staat de naam van het desbetreffende dier vermeld in speelse, kleurrijke letters.
 • Je kind maakt kennis met zes boerderijdieren, namelijk een koe, varken, schaap, kip, poes en muis.
 • In dit boek kom je dieren tegen die zijn getekend met dikke zwarte lijnen en ingevuld met felle kleuren.