Boekentips voor 4 en 5 jaar

Ben je daarom op zoek naar het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Bekijk dan de TOP 10 in het onderstaande tabel.

Beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar van 2019

 Product naam 
1.
De kusjeskrokodilMeer info »
2.
Heb jij misschien Olifant gezien?Meer info »
3.
Twinkel temt een draakMeer info »
4.
Overal poep in de dierentuinMeer info »
5.
Gezocht: Koen Konijn, boekenboefMeer info »
6.
Olifant en de kist vol appelsMeer info »
7.
Mama kwijtMeer info »
8.
Waar was Bas?Meer info »
9.
Mag ik meedoen?Meer info »
10.
Tel mee met OttoMeer info »

Ben je daarom op zoek naar het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Wij hebben namelijk een top 10 lijst voor je samengesteld. Deze lijst zie je in de bovenstaande tabel. Nadat je de tabel hebt bekeken, lees je sowieso ook de individuele recensies. Zo kun je immers de verschillende boeken met elkaar vergelijken. Tot slot kies je gemakkelijk het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar uit! Als ouders kennen we het belang van voorlezen. Door een verhaal aan je kind voor te lezen, draag je bij aan zijn/haar taalontwikkeling. Bovendien breng je je kind van het “hier en nu” naar een compleet andere wereld. Door goed na te gaan welke boodschap een bepaald boek met zich meebrengt, kun je je kind tevens allerlei belangrijke levenslessen leren.

De kleuter krijgt steeds meer belangstelling voor wat er om hem heen gebeurt.
De collectie prentenboeken en voorleesbundels is voor deze leeftijd zeer uitgebreid. Naast bekende figuren als Kikker, de Gruffalo, Kleine ijsbeer, Mooiste vis, Over een kleine mol, Pluk van de Petteflet, hebben we boeken over onderwerpen die in de kleuterwereld een grote rol spelen.

1. De kusjeskrokodil

De kusjeskrokodilSommige kinderen durven niet om te gaan slapen, omdat ze vreemde geluiden horen of schaduwen zien. Heeft jouw kind dat probleem ook? Dan is het boek De kusjeskrokodil wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. In dit boek kan Tim maar niet in slaap vallen, omdat hij vreemde geluiden hoort en telkens enge beesten ziet. Echter, de beesten blijken niet eng te zijn. Het varken leest namelijk een verhaal aan hem voor, de tijger dekt hem toe en de buffel, die op de gang stond, geeft hem een zachte knuffel. De enge leeuw die hij zag bleek tevens de “slaapliedjesleeuw” te zijn en de krokodil is een “kusjeskrokodil”. Nadat de verschillende dieren hun werk hebben gedaan, valt Tim uiteindelijk in slaap en ontmoet hij de “mooiedromendraak”. Dit boek met kleurrijke illustraties en veel details bevat dus het perfecte verhaal voor het slapengaan.

Eigenschappen van het boek De kusjeskrokodil:

 • In het boek vind je kleurrijke illustraties met veel details.
 • Je kunt dit boek voorlezen aan kinderen die moeite hebben met in slaap vallen.
 • Het verhaal gaat over Tim, die niet in slaap kan vallen, omdat hij allerlei beesten hoort en ziet.
Klik hier voor de beste prijs

2. Heb jij misschien Olifant gezien?

Heb jij misschien Olifant gezienDe meeste kinderen vinden het prettig wanneer hun ouders of verzorgers verhalen met mooie illustraties aan hen voorlezen. Ze kunnen zich het hele verhaal hierdoor inbeelden. Ook zoek- en vindboeken zijn een hit. Daarom kies je voor het boek Heb jij misschien Olifant gezien?. Dit boek is wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Het boek gaat namelijk over een jongetje dat verstoppertje speelt met een olifant. Terwijl het jongetje tot 10 telt, verstopt de olifant zich. Hierna moet het jongetje de olifant zoeken. Het lukt hem echter niet om de olifant te vinden. Ook de ouders van het jongetje hebben er moeite mee om de olifant te vinden. Als lezer zie je echter duidelijk waar de olifant zit. Daag jouw kind uit om de olifant te vinden terwijl jij het komische verhaal met mooie waterverf prenten aan hem/haar voorleest!

Eigenschappen van het boek Heb jij misschien Olifant gezien?:

 • Het boek gaat over een jongentje dat verstoppertje speelt met een olifant.
 • Tijdens het voorlezen van dit grappig verhaal, geniet je samen met je kind van de mooie waterverf prenten.
 • In het boek verstopt de olifant zich en kunnen de jongen en zijn ouders de olifant niet vinden, maar de lezer ziet de olifant wel duidelijk zitten.
Klik hier voor de beste prijs

3. Twinkel temt een draak

Twinkel temt een draakVeel kinderen willen graag een huisdier hebben. Echter, ze beseffen niet dat er bepaalde verantwoordelijkheden gepaard gaan met het hebben van een huisdier. Leer je kind daarom hoe het kan zijn om een huisdier te hebben door het boek Twinkel temt een draak voor te lezen. Dit boek vinden wij het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Het boek gaat namelijk over een kleine fee, Twinkel, die graag een huisdier wil hebben. De Goede Fee tovert daarom huisdieren voor haar en haar vriendinnen. Zo krijgt Pippa een vlinder en Lili een lieveheersbeestje. Echter, Twinkel krijgt een draakje. Het draakje is woest, tuimelt en schrokt alle taartjes op. Bovendien maakt hij ook nog rommel. Twinkel wilde eigenlijk een lief, zacht beestje hebben. Ze blijft echter niet bij de pakken neerzitten en traint haar draakje. Zou ze met het draakje een prijs kunnen winnen op de Feeën Huisdieren Show?

Eigenschappen van het boek Twinkel temt een draak:

 • Het boek is aantrekkelijk uitgevoerd met grappige en uitnodigende illustraties.
 • In dit boek krijgt de kleine fee Twinkel een huisdier, die heel anders is dan wat ze in gedachten had.
 • De thema’s die in het boek worden belicht zijn huisdieren, verwachtingen, teleurstelling en vriendschap.
Klik hier voor de beste prijs

4. Overal poep in de dierentuin

Overal poep in de dierentuinDe meeste kinderen vinden het leuk om naar de dierentuin te gaan en de verschillende dieren te bewonderen. Daarom vinden zij boeken over de dierentuin vaak ook aantrekkelijk. Dit geldt ook voor het boek Overal poep in de dierentuin. In dit boek, dat wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar is, zie je dat kleine Simon Snoep graag in de dierentuin werkt. Hij vindt het namelijk leuk om dieren te verzorgen. Echter, werken in de dierentuin betekent dat hij ook het “afval” van de dieren moet opruimen. Dit is er helaas in overvloed: kangoeroekeutels, leeuwenpoep, rondvliegende apendrollen en ga zo maar door. Simon wordt er helemaal duizelig van. Op een dag is hij het hok van de leguaan aan het uitmesten, wanneer hij uitglijdt. De leguaan gaat er daarom als een haas vandoor, wat grote gevolgen heeft…

Eigenschappen van het boek Overal poep in de dierentuin:

 • De kleurrijke illustraties in het vrolijk prentenboek kun je samen met je kind bewonderen.
 • Dit boek gaat over Simon, die in de dierentuin werkt en die per ongeluk een leguaan kwijtraakt.
 • In het boek komen verschillende rijmsoorten voor, namelijk gepaard rijm (aabb), gekruist rijm (abab), schakelrijm (bcbded), tussenrijm (aabccb) en diverse varianten hierop.
Klik hier voor de beste prijs

5. Gezocht: Koen Konijn, boekenboef

Gezocht Koen Konijn, boekenboefWil je je kind vertellen over het belang van lezen en de consequenties van slechte daden? Dan kies je voor het boek Gezocht: Koen Konijn, boekenboef. Dit boek is wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Het konijntje in het boek, Koen, houdt namelijk zoveel van lezen, dat wanneer hij al zijn boeken heeft uitgelezen, hij de huizen van andere slapende mensen binnensluipt om hun boeken te lezen. Soms neemt hij de boeken zelfs mee naar zijn hol. Het gaat echter mis wanneer hij het lievelingsboek van jongetje Arthur meeneemt. Arthur komt namelijk in actie. Grote mensen nemen Arthur niet serieus wanneer hij vertelt dat een konijn zijn boek heeft meegenomen. Echter, Koen wordt op heterdaad betrapt door een politieagent, wiens boek hij probeerde te stelen. Uit medelijden leert Arthur uiteindelijk aan Koen hoe hij boeken kan lenen in de bibliotheek.

Eigenschappen van het boek Gezocht: Koen Konijn, boekenboef:

 • Het boek bevat grappige, paginagrote illustraties in zachte kleuren.
 • De thema’s die in dit boek worden belicht zijn lezen, consequenties van verkeerde daden en het belang van een bibliotheek.
 • In dit boek gaat een konijntje dat dol is op lezen ervandoor met boeken van anderen, wanneer hij zijn eigen boeken heeft uitgelezen.
Klik hier voor de beste prijs

6. Olifant en de kist vol appels

Olifant en de kist vol appelsWil je je kind leren over eerlijk delen? Dan kun je het boek Olifant en de kist vol appels aan hem/haar voorlezen. Wij vinden dit boek wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Het boek gaat namelijk over een kist vol appels die in de dierentuin staat. Natuurlijk hebben de verschillende dieren deze kist allemaal gezien. Olifant stelt echter voor om de appels eerlijk te verdelen onder alle dieren. Op die manier kunnen de dieren namelijk een eventuele ruzie voorkomen. De verschillende dieren in de dierentuin zijn het eens met dit voorstel. Daarom begint Olifant op te noemen wie een appel mag. Eerst mogen alle dieren met een slurf een appel uit de kist pakken. Vervolgens het grootste dier en daarna alle dieren met slagtanden. Hoewel niemand iets durfde te zeggen, zagen de dieren al gauw in dat alleen Olifant van de appels at…

Eigenschappen van het boek Olifant en de kist vol appels:

 • In het boek vind je kleurrijke illustraties.
 • Dit boek leert kinderen over eerlijk delen en stimuleert kinderen ook om te tellen.
 • Het boek met herkenbare, universele moraal is leuk om voor te lezen in de klas en thuis.
Klik hier voor de beste prijs

7. Mama kwijt

Mama kwijtProbeer je als ouder om je kind te leren dat het goed is om anderen te helpen? Dan is het een goed idee om het boek Mama kwijt voor te lezen. Dit boek, wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar, gaat namelijk over een kleine uil, die al slapend uit zijn nest valt. Gelukkig landt hij op de zachte bodem van het bos. Echter, hij kan zijn mama niet terugvinden. Een eekhoorn besluit hem te helpen om naar zijn mama te zoeken. Aangezien het uiltje niet precies weet hoe hij thuis moet komen, zijn de aanwijzingen die hij aan eekhoorn geeft zeer beperkt. Het tweetal komt hierdoor enkele malen bij een verkeerde mama terecht. Zoals elke moeder, is ook mama uil op zoek naar haar kindje. Denk je dat mama uil en de kleine uil weer met elkaar verenigd zullen worden?

Eigenschappen van het boek Mama kwijt:

 • Je kunt je kind met dit boek leren dat het goed is om anderen te helpen.
 • Het verhaal gaat over een kleine uil die naar zijn moeder moet zoeken, nadat hij uit het nest is gevallen.
 • In dit boek zie je levendige, vlakke figuren met een sterke lichaamstaal en ogen die als het ware met je spreken.
Klik hier voor de beste prijs

8. Waar was Bas?

Waar was BasAls je kind dol is op griezelverhalen en verstoppertje spelen, dan lees je sowieso het boek Waar was Bas? aan hem/haar voor. Dit boek is mogelijkerwijs het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Het verhaal is namelijk zeer interessant opgebouwd. Zo begint het verhaal bij de verjaardag van Jeroen. Hij heeft de hele klas uitgenodigd voor zijn griezelfeestje. Echter, niet iedereen komt, omdat het huis van Jeroen nogal eng is. Het huis is namelijk groot en heeft wel twintig kamers. Sommige kinderen zeggen zelfs dat het er spookt. Wanneer de kinderen besluiten om verstoppertje te spelen, waarschuwt de moeder van Jeroen dat ze niet moeten kiezen voor al te moeilijke verstopplekken. Vorig jaar is Bas namelijk niet teruggevonden. De ik-figuur gaat op zoek naar een goede verstopplek, loopt al de kamers voorbij en gaat naar de pikdonkere en enge zolder. Wat zal hij daar aantreffen?

Eigenschappen van het boek Waar was Bas?:

 • Kinderen die houden van griezelverhalen, zullen enorm genieten van dit boek.
 • De kleurenillustraties met veel details sluiten goed aan bij de sfeer van het verhaal.
 • Dit boek gaat over een verjaardag in een groot huis, waarbij kinderen verstoppertje spelen.
Klik hier voor de beste prijs

9. Mag ik meedoen?

Mag ik meedoenWij kennen een boek dat je kunt voorlezen aan je kinderen als je hen wil leren over het maken van vrienden. In het boek Mag ik meedoen? wordt dit onderwerp namelijk goed belicht. Daarnaast kun je je kind met dit boek ook leren dat het niet altijd zal lukken om mee te doen met anderen. In het boek, dat wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar is, wordt er namelijk gesproken over een eend die graag nieuwe vrienden wil maken. Daarom probeert hij mee te doen met de leeuwen en olifanten. Het lukt de eend echter niet om te brullen als een leeuw. Daarnaast lukt het hem ook niet om te trompetteren als een olifant. De eend weet niet wat hij nu moet doen. Is er wel een club waar iedereen welkom is? Natuurlijk wil jij ook graag weten hoe de eend dit probleem oplost…

Eigenschappen van het boek Mag ik meedoen?:

 • In dit boek zijn er mooie prenten.
 • Dit verhaal zorgt voor een leuk gesprek met kinderen over groepjes en erbij horen.
 • Het verhaal gaat over een eend die nieuwe vrienden wil maken en daarom probeert te brullen als een leeuw en te trompetteren als een olifant.
Klik hier voor de beste prijs

10. Tel mee met Otto

Tel mee met OttoWil je je kind gemakkelijk leren tellen? Dan kun je het boek Tel mee met Otto aan hem/haar voorlezen. In dit boek zie je dat kat Otto een autorit maakt met zijn vader. Onderweg telt hij van één tot tien. Hij telt hierbij zowel voorwerpen als figuren. Op het eind telt hij zelfs elf vissen. In het boek, wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar, wordt er ook gerefereerd naar andere boekfiguren. Denk bijvoorbeeld aan Rupsje Nooitgenoeg. Dit rupsje duikt in het boek veelvuldig op. Het wordt dus een en al pret voor jou en je kind wanneer je het boek voorleest. Daar dragen de leuke prenten met veel details ook aan bij. Nadat je het boek hebt gelezen, kun je de bladzijde achterin uitklappen naar beide zijden. Je ziet dan de boot die alle passagiers naar Engeland brengt en de oplossing van de zoekopdrachten.

Eigenschappen van het boek Tel mee met Otto:

 • Door dit boek aan je kind voor te lezen, kun je hem/haar op een gemakkelijke manier leren tellen.
 • In het boek met veel vrolijke prenten, zie je ook andere kinderboekhelden zoals Babar, le Petit Prince en Rupsje Nooitgenoeg.
 • Er is een chip in het boek, die naast een animatiefilmpje en een voorleesversie ook verschillende leuke en stimulerende activiteiten biedt zoals spelletjes en teken- en knutselopdrachten.
Klik hier voor de beste prijs