Het Beste Prentenboek Van 2018 Vind Je Hier. Bekijk De Top 10!

Als je op zoek gaat naar het beste prentenboek van het jaar, dan is het belangrijk dat je eerst weet wat een prentenboek is. Een prentenboek is namelijk een boek waar tekst en illustraties elkaar aanvullen. De verhalen in dergelijke boeken zijn over het algemeen kort en hebben bovendien een bevredigende afloop.

Beste prentenboek van 2019

 Product naam 
1.
Nijntje aanwijsboekMeer info »
2.
De Gorgels - De wereld van de GorgelsMeer info »
3.
Woezel & Pip - SinterWoezel en Pietje PipMeer info »
4.
Elke dag Dikkie DikMeer info »
5.
De leeuw in de muisMeer info »
6.
Dribbel - Waar is Dribbel?Meer info »
7.
De gele ballonMeer info »
8.
Rupsje NooitgenoegMeer info »
9.
Ik zou wel een kindje lustenMeer info »
10.
Kom erbijMeer info »

Prentenboeken worden onderverdeeld in categorieën. Zo heb je de kartonnen varianten, die meestal zijn bedoeld voor 0- tot 2-jarigen. Deze boeken hebben vrolijke kleuren, weinig details en ook weinig tekst. Peuterboekjes daarentegen, hebben een “eenvoudig” verhaal en vrolijke tekeningen. Voor (iets) oudere kinderen zijn er ook passende prentenboeken met iets meer tekst. Het voorlezen van een prentenboek brengt een aantal voordelen met zich mee. Dit geldt zowel voor wanneer jij voor je kinderen leest als wanneer ze het boek zelf lezen. Lees dus snel dit artikel en vind gemakkelijk het beste prentenboek voor jouw kind of kinderen.

We hebben je reeds verteld dat de verschillende prentenboeken onderverdeeld kunnen worden in categorieën. Nu vraag je je misschien af uit welke categorie de boeken uit onze top 10 afkomstig zijn. De boeken in dit artikel zijn afkomstig uit alle categorieën. Je kunt dus voor kinderen van vrijwel alle leeftijden een passend prentenboek vinden door dit artikel door te nemen. Als je precies wil weten welke boeken tot onze top 10 behoren, dan bekijk je de bovenstaande tabel. Daar zie je precies welke boeken zijn benoemd als beste prentenboeken van het jaar. Natuurlijk lees je ook de individuele recensies. Zo kun je de verschillende boeken immers met elkaar vergelijken. Tot slot selecteer je het beste prentenboek voor jouw kind.

1. Nijntje aanwijsboek

Je hebt in de inleiding van dit artikel gezien dat er verschillende soorten prentenboeken zijn, gebaseerd op de leeftijd van kinderen. De boeken uit de eerste categorie, ook wel kartonnen boekjes genoemd, zijn ideaal voor kindertjes tussen de 0 en 2 jaar. Een goed voorbeeld van prentenboeken uit deze categorie zijn de boekjes van Nijntje van Dick Bruna. Heb je ook een kleine spruit uit deze leeftijdscategorie en zoek je naar het beste prentenboek voor hem/haar? Dan kies je natuurlijk voor het boek Nijntje aanwijsboek. Dit boek is immers groot en stevig en zit boordevol plaatjes. Kinderen genieten er dus met volle teugen van.                                                   Nijntje aanwijsboek

Als we kijken naar de inhoud van het boek Nijntje aanwijsboek, dan zien we dat er per spread een thema centraal staat. Denk er bijvoorbeeld aan dat op de ene pagina het thema “op de boerderij” centraal staat en op de andere pagina het thema “in het verkeer”. Per pagina zijn er 6 tot 9 voorwerpen die je kunt benoemen. Kindertjes kunnen zich dus helemaal inleven terwijl je aan hen voorleest. Dit boek is bovendien ook het beste prentenboek voor voorlezers met Nederlands als tweede taal. Onder aan de pagina staan namelijk de woorden genoemd, met ook lidwoorden, zodat voorlezers de plaatjes gemakkelijk kunnen benoemen.

Eigenschappen van het boek Nijntje aanwijsboek:

 • Dit boek is onder andere perfect voor peuters vanaf 2 jaar.
 • Per dubbele pagina vind je in dit boek steeds een ander thema.
 • De voorwerpen per pagina zijn onder aan de pagina met lidwoorden genoemd, zodat voorlezers met Nederlands als tweede taal de plaatjes eenvoudig kunnen benoemen.

2. De Gorgels – De wereld van de Gorgels

Heb je ons ander artikel over kinderboeken gelezen? Dan ben je de boeken uit de serie De Gorgels vast wel tegengekomen. Deze serie is immers zeer populair. Volgens lezers bestaan de fictieve wezens echt. Als je al bekend bent met deze serie, dan is het wellicht een goed idee om ook te kiezen voor het prentenboek uit deze serie. Het prentenboek heet De Gorgels – De wereld van de Gorgels. Wij vinden dat dit boek het beste prentenboek is voor fans van de serie De Gorgels. In het prentenboek wordt namelijk iets meer over het geheime leven van de Gorgels onthuld.  De Gorgels - De wereld van de Gorgels

Nu wil je waarschijnlijk meer weten over de inhoud van het boek De Gorgels – De wereld van de Gorgels. In dit verhaal is het een van de koudste dagen van het jaar op het Eiland. Op die dag wordt de Gorgel Bobba geboren in een warm holletje. Wanneer het lente is, speelt hij voor het eerst buiten met andere Gorgels. In de avond gaat hij naar school en leert hij over dieren, planten en mensenkinderen. Nadat Bobba zijn opleiding heeft afgerond, moet hij waken over een jongetje met krullen. Dit jongetje heet Melle. Het boek is dus niet alleen het beste prentenboek voor fans van De Gorgels, maar ook een mooi begin van de serie. Laat je kind op deze manier opgroeien met verhalen over De Gorgels.

Eigenschappen van het boek De Gorgels – De wereld van de Gorgels:

 • Dit verhaal onthult iets meer over het geheime leven van de Gorgels.
 • Het boek gaat over een jonge Gorgel, die uiteindelijk moet gaan waken over een mensenkind genaamd Melle.
 • Als je het boek voorleest, is hij perfect voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar, maar kinderen vanaf 7 jaar kunnen het boek ook zelf lezen.

3. Woezel & Pip – SinterWoezel en Pietje Pip

Je hebt in de inleiding van dit artikel gelezen dat er verschillende soorten prentenboeken zijn. Het is dus mogelijk om aan de hand van de leeftijd van je kind te kiezen voor een bepaald type prentenboek. Echter, je let niet alleen op de leeftijd van je kind wanneer je op zoek gaat naar het beste prentenboek. Het is namelijk ook belangrijk om te letten op het verhaal dat er verteld wordt. Over het algemeen kun je door middel van verhalen je kinderen een bepaalde boodschap meegeven. Is het sinterklaasfeest nabij? Dan is het beste prentenboek voor jou wellicht het boek Woezel & Pip – SinterWoezel en Pietje Pip.   Woezel Pip SinterWoezel en Pietje Pip

Wij vinden dat het boek Woezel & Pip – SinterWoezel en Pietje Pip ideaal is voor wanneer het sinterklaasfeest nadert. Je leert je kind namelijk over dit feest door hen een verhaal hierover te vertellen. In het boek is Sinterklaas in het land en mogen Woezel en Pip hun schoentje zetten. Natuurlijk kijken ze vol enthousiasme uit naar hun cadeautjes. Krijgen ze een step of een raceauto? Pip wil het liefst een ritje op het paard van de Sint. Middenin de nacht schrikt het tweetal wakker. Er wordt namelijk geklopt op het hok. Wie kan het zijn? Wij hebben een vermoeden dat het de Sint is. Jij ook?

Eigenschappen van het boek Woezel & Pip – SinterWoezel en Pietje Pip:

 • Dit boek maak deel uit van de serie Woezel & Pip.
 • Je kunt je kind meer leren over het sinterklaasfeest door dit boek voor te lezen.
 • Het verhaal met duidelijke illustraties in vrolijke kleuren spreekt kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar aan.

4. Elke dag Dikkie Dik

We hoeven je niet te zeggen dat het handig is om te kiezen voor een prentenboek aan de hand van de leeftijd van je kind. Dat weet je namelijk al. Wist je echter dat de verhaaltjes van Dikkie Dik behoren tot de categorie peuterboeken? Dergelijke boeken zijn dus ideaal voor kindertjes tussen de 2 en 3 jaar. Heb jij een kindje van deze leeftijd en zoek je naar het beste prentenboek voor hem/haar? Dan kies je voor het boek Elke dag Dikkie Dik. Wij vinden dit boek perfect, omdat er in dit boek een verhaaltje is voor elke dag. Je vindt in dit boek namelijk maar liefst 365 verhaaltjes. Elke dag Dikkie Dik

Misschien vraag je je af waarom er zoveel verhaaltjes zijn in het boek Elke dag Dikkie Dik. Er zijn extra veel verhaaltjes opgenomen in dit boek, omdat het boek een speciale editie is. Deze versie is namelijk een luxe feesteditie. Om deze reden is het boek waarschijnlijk ook het beste prentenboek voor jou en je kinderen. Je hoeft namelijk niet allerlei verschillende boeken aan te schaffen, omdat je gewoon elke dag een nieuw verhaaltje uit deze bundel kunt voorlezen. In het boek vind je zelfs allerlei verschillende avonturen van de ondeugende kat. Het gaat namelijk om keuken-, huis- en tuinavonturen!

Eigenschappen van het boek Elke dag Dikkie Dik:

 • Dit boek is perfect voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.
 • In dit boek vind je maar liefst 365 verhaaltjes over Dikkie Dik.
 • Er zijn in het boek veel vrolijke illustraties in verschillende formaten.

5. De leeuw in de muis

Zoek je naar het beste prentenboek voor jouw kind? Dan let je op verschillende factoren. Zo kijk je naar de leeftijd van je kind. De verschillende prentenboeken zijn namelijk gericht op een bepaalde leeftijdscategorie. Daarnaast kijk je sowieso ook naar het verhaal dat wordt verteld. In de meeste gevallen hebben kinderboeken en prentenboeken namelijk een bepaalde boodschap. Heb je een kind dat een beetje onzeker is? Dan is het beste prentenboek voor jouw kind wellicht een boek over iemand die zijn innerlijke kracht ontdekt en die erachter komt dat iedereen ergens bang voor is. Hier is het boek De leeuw in de muis een goed voorbeeld van.     De leeuw in de muis

Als je kijkt naar de titel van het boek De leeuw in de muis, dan kun je meteen concluderen dat het gaat om een moedige muis. Een muis is bovendien een klein dier, dus kleine kinderen kunnen zich de situatie gemakkelijk inbeelden. Daarom vinden wij dit boek ook het beste prentenboek voor jouw kind. Het verhaal gaat immers om een muisje dat zich door zijn formaat niet gezien en niet begrepen voelt. Hij kijkt echter (letterlijk) op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Ondanks zijn angst, besluit het muisje om in de leer te gaan bij de leeuw. Daar komt hij erachter dat dit machtige roofdier ook ergens bang voor is.

Eigenschappen van het boek De leeuw in de muis:

 • De aanbevolen leeftijd van dit boek is tussen 4 en 6 jaar.
 • Het boek bevat schattige en grote illustraties die het verhaal goed aanvullen.
 • In dit boek ontdekt een bang muisje zijn innerlijke kracht en komt hij erachter dat iedereen ergens bang voor is.

6. Dribbel – Waar is Dribbel?

We hebben het in dit artikel al gehad over boeken die deel uitmaken van een serie. Als je je kind enthousiast wil maken over een bepaald personage, dan is het handig om steeds weer met vervolgverhalen te komen. Ben je daarom op zoek naar het beste prentenboek, dat deel uitmaakt van een serie? Moet het boek tevens gericht zijn op kinderen vanaf ongeveer 2 jaar? Dan kennen wij het perfecte boek, namelijk “Dribbel – Waar is Dribbel?”. Dit boek is wellicht het beste prentenboek voor jouw peuter, omdat het een interactief boek is. Zo stimuleer je de jonge hersentjes van je kind optimaal.                         Dribbel - Waar is Dribbel

Nu vraag je je misschien af op welke manier dit boek precies interactief is. Dit kartonnen boekje met de naam Dribbel – Waar is Dribbel? geeft jou als ouder de kans om een verhaaltje te vertellen. Echter, je kind mag meehelpen in het eerste en beroemdste avontuur van Dribbel. In het verhaal is het namelijk tijd om te eten, maar men kan Dribbel niet vinden. Daarom kijk je samen met je kind achter de flapjes. Zit Dribbel misschien achter de deur? Het kan ook dat hij in de klok zit. Laat je kind zelf de flapjes openen voor een leuke interactieve belevenis.

Eigenschappen van het boek Dribbel – Waar is Dribbel?:

 • Dit boek is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.
 • Het boek is interactief, want er moeten flapjes geopend worden tijdens het lezen.
 • In dit boek zijn er grote, mooie illustraties, dus je kind kan zich helemaal inleven in het verhaal.

7. De gele ballon

Soms komt het voor dat je een verhaal voorleest aan je kind en het lijkt alsof hij/zij helemaal geen interesse heeft in het verhaal. Dit is voor jou als ouder minder prettig. Echter, je kind vindt het verhaal dan waarschijnlijk ook niet leuk. Soms is het daarom het beste om je kind uit te dagen. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor een interactief boek, waardoor je kind zelf ook bezig is. Natuurlijk is het ook een idee om te kiezen voor een boek waarbij het kind zelf moet nadenken over het verhaal. Als de tweede optie je bevalt, dan is het boek De gele ballon wellicht het beste prentenboek voor jouw kind.                             De gele ballon

In het boek De gele ballon lijkt het erop alsof de tekst en het verhaal ontbreken. Je ziet namelijk verschillende platen van een stad, oerwoud, zee en woestijn. Eerst lijkt het alsof deze foto’s onsamenhangend zijn. Als je echter goed kijkt, dan zie je dat er steeds een blauw autootje opduikt. Zie je ook de boef in gevangenistenue, de gele ballon en de fakir op een vliegend tapijtje? Door de terugkerende elementen van de verschillende plaatjes aan te wijzen, kun je namelijk zelf een verhaal construeren. Er zijn in het boek zelfs talloze kleine grapjes verwerkt zoals de Kerstman, Pippi Langkous en Repelsteeltje. Dit zijn allemaal bekende figuren uit de (kinder)literatuur. Vanwege de veelzijdigheid van dit boek is hij wellicht het beste prentenboek voor jouw kind.

Eigenschappen van het boek De gele ballon:

 • Het boek is ideaal voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • Dit boek is zeer veelzijdig en bevat allerlei leuke geheimpjes die jong en oud kunnen ontdekken.
 • Doordat het verhaal zelf geconstrueerd kan worden aan de hand van terugkerende elementen, kun je steeds een nieuw verhaal verzinnen.

8. Rupsje Nooitgenoeg

Kiezen voor een nieuw prentenboek gaat gepaard met allerlei factoren. Vaak letten we op de leeftijd van ons kind en de illustraties in het boek. Echter, als jij als kind hebt genoten van een bepaald boek en er worden nog steeds nieuwe verhalen erover gemaakt, dan kun je ook gewoon voor die serie kiezen. Een dergelijke serie is de serie Rupsje Nooitgenoeg. Deze klassieker ken je misschien nog van jouw kinderjaren. De klassieker is wellicht het beste prentenboek, omdat het gaat over een rupsje dat maar blijft eten. Het verhaal verwijst dus naar peuters met grijpgrage handjes.    Rupsje Nooitgenoeg

Er is ook een andere reden waarom we vinden dat het boek Rupsje Nooitgenoeg wellicht het beste prentenboek voor jou is. Je kunt het verhaal namelijk vanuit verschillende kanten bekijken. Zo kun je het verhaal vertellen aan kindertjes met grijpgrage handjes, maar ook aan kindertjes die vaak niet willen eten. Zo kruipt het rupsje uit een ei. Omdat hij honger heeft begint hij te eten. Hij blijft daar echter mee doorgaan tot hij een grote en dikke rups is. Vervolgens bouwt hij een huisje en komt daar weer uit als een mooie vlinder. Als jouw kind moeilijk eet, kun je dit boek dus gebruiken als voorbeeld om te laten zien dat eten ervoor zorgt dat het kind groot en sterk (of zo mooi als een vlinder) wordt.

Eigenschappen van het boek Rupsje Nooitgenoeg:

 • De illustraties laten duidelijk zien hoeveel het rupsje eet en hoe groot hij wordt.
 • Dankzij de herhaling van tekst, de vormgeving en de rustige opbouw, worden in dit boek grappige climaxen bereikt.
 • Het leuke fantasieboek voor kindertjes vanaf ongeveer 3 jaar bevat reële elementen zoals de dagen van de week, hoeveelheden en ook andere elementen.

9. Ik zou wel een kindje lusten

Als ouder wil je het beste voor je kind. Daarom geef je hen gezonde voeding, leg je hen op tijd in bed en zorg je voor vermaak. Kinderen begrijpen vaak echter niet waarom we als ouders bepaalde dingen verplichten. Zo klagen ze vaak over hetgeen we ze te eten geven. Wil je je kind op een speelse manier laten zien wat het nut is van gezond eten? Zoek je daarom naar het beste prentenboek met een dergelijke boodschap? Dan is het boek Ik zou wel een kindje lusten perfect. Dit boek gaat namelijk over een kleine krokodil die gezond eten van zijn ouders krijgt, maar toch een kindje lust.                                              Ik zou wel een kindje lusten

Zoals de meeste eigenwijze kinderen, gaat de kleine krokodil zelf op onderzoek uit. Hoewel zijn ouders hem op tijd bananen geven om te eten, zodat hij groot en sterk kan worden, waagt hij toch een poging wanneer hij een meisje aan de rivier ziet. Het meisje roept uit dat de kleine krokodil nog heel wat moet eten als hij ooit groot wil worden. Vervolgens gooit ze de kleine krokodil gezwind in het water. Na deze ervaring krijgt de kleine krokodil ontzettende trek in bananen. Hij ziet namelijk nu het nut in van groot en sterk worden. Het boek Ik zou wel een kindje lusten is dus het beste prentenboek om een lesje over gezonde voeding te leren aan nukkige kleuters.

Eigenschappen van het boek Ik zou wel een kindje lusten:

 • Het verrassend en humoristisch prentenboek is perfect voor kleuters vanaf ongeveer 4 jaar.
 • In dit boek vind je duidelijke waterverfillustraties die over het algemeen een dubbele pagina beslaan.
 • Als je dit verhaal vertelt aan nukkige kleuters, leer je hen dat het belangrijk is om de voeding te eten die mama en papa aan hen geven.

10. Kom erbij

Als je zoekt naar het beste prentenboek voor jouw kind, kun je op verschillende manieren te werk gaan. Je kunt immers kijken naar boeken die ideaal zijn voor de leeftijdscategorie van je kind of je kunt kijken naar de weergave van de illustraties. Een andere manier is echter door te kiezen voor een boek dat door professionals is verkozen als beste. Ben je iemand die vertrouwt op het oordeel van specialisten? Dan is het beste prentenboek voor jou wellicht het boek Kom erbij. Dit boek is immers benoemd tot Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018. Het verhaal van illustratrice Milja Praagman sluit bovendien aan bij het thema vriendschap.                                             Kom erbij

Nadat je het bovenstaande hebt gelezen, wil je natuurlijk meer weten over het boek Kom erbij. Dit boek gaat over een aantal vrienden die regelmatig gaan spelen in het park. Op een dag komen ze weer bij het park aan en zien iets wat er de dag daarvoor nog niet stond. Er is zelfs een bordje erbij waarop staat “Niet aankomen!”. De kinderen zijn het hier helemaal niet mee eens, omdat ze vinden dat er niet zomaar dingen mogen staan op hun veldje. Ze besluiten daarom om het uit te proberen. Later komen ze erachter dat ze niet op een paardje zitten… De boodschap achter dit verhaal is dat elk kind mee mag doen. Een prachtige boodschap, die het boek wellicht maakt tot het beste prentenboek voor jouw kind.

Eigenschappen van het boek Kom erbij:

 • Dit boek is perfect voor kindertjes vanaf ongeveer 4 jaar.
 • Het thema in dit boek is vriendschap met als motto dat elk kind mee mag doen.
 • Hoewel het boek eenvoudig oogt, vormen de illustraties en tekst een prachtige balans.