Sinterklaas Boeken, Welke zijn het leuks voor kinderen?

Deelt de Sint ook dit jaar weer gul cadeautjes uit? Dan is het een goed idee om rond deze periode boeken over Sinterklaas (voor) te lezen. Er zijn echter enorm veel Sinterklaasboeken waar je uit kunt kiezen. Daarom ga je alleen op zoek naar het beste Sinterklaasboek.

Beste Sinterklaasboek van 2019

 Product naam 
1.
Sinterklaas voor grote kinderenMeer info »
2.
Het vrolijke Sinterklaas voorleesboekMeer info »
3.
Het grote boek van het SinterklaasjournaalMeer info »
4.
Het leukste Sinterklaas voorleesboekMeer info »
5.
Het verhaal van SinterklaasMeer info »
6.
Grote Sinterklaasjournaal voorleesboekMeer info »
7.
Sinterklaas zonder baardMeer info »
8.
Dag SinterklaasMeer info »
9.
Het Sinterklaasliedjesboek + Audio cd met 26 liedjesMeer info »
10.
Rik - Zoekboek Rik en de SintMeer info »

Wij helpen je om het ideale boek over de Sint te vinden. In dit artikel vertellen we je namelijk over de top 10 boeken over Sinterklaas. We hebben in ons lijstje bovendien boeken opgenomen voor groot en (heel) klein zodat iedereen aan zijn trekken komt. Bekijk eerst de bovenstaande tabel om te zien welke boeken in het artikel zijn opgenomen. Vervolgens lees je de recensies van de verschillende boeken. Je kunt zelfs de boeken met elkaar vergelijken. Nadat je het artikel hebt gelezen, kun je gemakkelijk en snel het beste Sinterklaasboek voor jouw kind uitkiezen.

1. Sinterklaas voor grote kinderen

Sinterklaas voor grote kinderenKleine kinderen geloven vrijwel alles. Iets oudere kinderen daarentegen, stellen veel vragen om dingen beter te begrijpen. Wil je je “groot” kind het verhaal achter Sinterklaas vertellen? Dan is het beste Sinterklaasboek voor jou wellicht het boek Sinterklaas voor grote kinderen. Alleen al het feit dat het boek verwijst naar grote kinderen, maakt dat de meeste kinderen aandachtig naar het verhaal zullen luisteren. In het boek onthult Sinterklaas zijn geheim aan grote kinderen. Bovendien komt ook Piet in het boek voor, want hij pakt af en toe een rode pen om iets te veranderen. In het boek gaat het er eigenlijk om dat de Sint aangeeft wie hij echt was en welke wonderen hij verrichtte. De Sint vertelt ook waarom hij heilig werd verklaard. Dit boek zorgt ervoor dat de waarheid over het sinterklaasfeest voor kinderen een zachte landing is.

Eigenschappen van het boek Sinterklaas voor grote kinderen:

 • Dit boek kun je voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.
 • Aan de voorkant van het boek zit er een uit te knippen “contract”, waarin de lezer geheimhouding moet beloven.
 • Door dit boek voor te lezen aan je kind, zorg je ervoor dat de waarheid achter het sinterklaasfeest geen koude douche wordt, maar een zachte landing.

2. Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek

Het vrolijke Sinterklaas voorleesboekVind je het moeilijk om het beste Sinterklaasboek uit te kiezen, omdat er zoveel keuzemogelijkheden zijn? Dan is een bundel met meerdere verhalen over Sint en Piet wellicht perfect voor jou. We kennen een dergelijke bundel genaamd Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek. In deze bundel vind je maar liefst 22 aantrekkelijke versjes en verhalen over Sint en Piet. Je komt in het boek traditionele onderwerpen tegen, maar de verhalen zijn toch zeer divers en hebben een licht-humoristische ondertoon. Zo kom je een verhaal tegen met de naam Duizend chocoladeletters, maar je vindt in het boek ook het onderwerp Het kleine, stoute jongetje. Er zijn zelfs een aantal verhalen die gaan over bekende figuren. Denk bijvoorbeeld aan de blote koning, het mannenkoor en de drie jongetjes. Deze figuren komen ook voor in andere voorleesboeken en zijn daarom zeer herkenbaar voor kinderen. De traditioneel getekende met waterverf ingekleurde illustraties zorgen voor extra (voor)leesplezier.

Eigenschappen van het boek Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek:

 • In deze bundel zijn er in totaal 22 aantrekkelijke versjes en verhalen over Sint en Piet met een humoristische ondertoon.
 • Het boek met traditioneel getekende, met waterverf ingekleurde illustraties is ideaal voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • De maatschappelijke discussie over Zwarte Piet komt in het boek 1 keer aan de orde, maar wordt verwerkt zonder een standpunt in te nemen.

3. Het grote boek van het Sinterklaasjournaal

Het grote boek van het SinterklaasjournaalVeel kinderboekenschrijvers begrijpen dat kinderen vaak niet naar lange verhalen willen luisteren. Daarom schrijven zij meerdere korte verhalen, die in een bundel worden aangeboden. Een bundel voorleesverhalen rondom het sinterklaasfeest is het boek Het grote boek van het Sinterklaasjournaal. Dit boek is wellicht het beste Sinterklaasboek voor jouw kind, omdat vele uit traditie bekende activiteiten, rollen, gebeurtenissen en taken rond Sint en Piet naar voren komen in dit boek. In het boek zijn er maar liefst 50 voorleesverhalen van elk ongeveer 5 minuten. Perfect dus als verhalen voor het slapen gaan! Bovendien zijn sommige verhaaltjes nog verdeeld in een handvol hoofdstukjes. Je komt in het boek zelfs enkele lange, rijmende beeldrebussen tegen die kinderen in groep 4 kunnen meelezen. Het snoep- en cadeaufeest wordt in het boek bovendien compleet gemaakt doordat de letters van de verhaaltitels de vorm van chocoladeletters hebben.

Eigenschappen van het boek Het grote boek van het Sinterklaasjournaal:

 • In dit boek vind je 50 verhalen over Sint en Piet.
 • De illustraties in het boek geven de verschillende verhalen een feestelijk tintje.
 • Het boek is bedoeld voor kinderen en voorlezende volwassenen die hun authentieke geloof in Sint en Piet niet op willen geven.

4. Het leukste Sinterklaas voorleesboek

Het leukste Sinterklaas voorleesboekWil je dat je kind Sint en Piet gaat zien als gewone mensen? Dan is het beste Sinterklaasboek voor jou het boek Het leukste Sinterklaas voorleesboek. Dit boek is een verzameling van 4 verhalen waarin de Sint en Piet als normale mensen beschreven worden. Zo zie je in het eerste verhaal dat de hoofdpiet dit jaar geen zin heeft om cadeautjes te helpen rondbrengen. Hij wil het liefst een jaartje in Spanje achterblijven. Dat doet hij ook, maar heeft hij het wel naar zijn zin? In het tweede boek zie je dat een jongetje graag zelf Sinterklaas wil worden. Daarom gaat hij bij de Sint op bezoek om een dagje te oefenen. Het derde verhaal gaat over Het Grote Boek van de Sint dat nergens te vinden is. Hierdoor weet de Sint niet welke cadeautjes de kinderen gevraagd hebben. In het laatste verhaal is de Sint een beetje verliefd…

Eigenschappen van het boek Het leukste Sinterklaas voorleesboek:

 • Je komt in dit boek 4 verhalen tegen over Sinterklaas.
 • De verhalen in het boek zijn origineel en verrassend, ondanks de vrij voorspelbare onderwerpen.
 • In het boek voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar zijn er veel kleurrijke illustraties verwerkt, die de verhalen aanvullen.

5. Het verhaal van Sinterklaas

Het verhaal van SinterklaasSinterklaas brengt jaarlijks cadeautjes en lekkernijen voor lieve kindertjes. Weet je echter hoeveel werk er daaraan vooraf gaat? Als je je kind wil vertellen over het hele proces van het sinterklaasfeest, dan is het beste Sinterklaasboek voor jou het boek Het verhaal van Sinterklaas. In dit boek bereiden Sint en de Pieten zich in Spanje voor op hun reis naar Nederland. Zo zorgen de Pieten ervoor dat cadeautjes worden ingepakt en dat er kruidnootjes worden gebakken. De Pieten doen zelfs evenwichtsoefeningen. Met de stoomboot trotseert het gezelschap de ruwe zee waarna ze in Nederland blij wordt ontvangen. Vervolgens worden pakjes uitgedeeld. Hierna kunnen de Sint en Pieten weer tevreden naar huis. Een mooi verhaal dus voor kindertjes vanaf ongeveer 4 jaar met een sfeer van lang vervlogen dagen. De ingekleurde platen in het boek zijn van commentaar voorzien in de vorm van een rijmpje.

Eigenschappen van het boek Het verhaal van Sinterklaas:

 • Je kunt het boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • In het boek kom je zorgvuldig getekende prenten tegen met een sfeer van lang vervlogen dagen.
 • Het boek gaat over de gehele voorbereiding van het Sinterklaasfeest, inclusief de reis van Spanje naar Nederland en terug.

6. Grote Sinterklaasjournaal voorleesboek

Grote Sinterklaasjournaal voorleesboekKen je het bekende tv-Sinterklaasjournaal? Is jouw kind daar ook dol op? Dan vind je gemakkelijk het beste Sinterklaasboek voor jouw kind. Je kiest namelijk voor een bundel voorleesverhalen van de eindredacteur, scenarioschrijver en bedenker van het tv-Sinterklaasjournaal. Deze bundel heet Grote Sinterklaasjournaal voorleesboek. In het boek komen de bekende rollen, taken, gebeurtenissen en activiteiten rond Sint en Piet voor. Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken dat je lange verhalen moet voorlezen. In het boek zijn er namelijk 50 voorleesverhalen van elk ongeveer 5 minuten. Tussendoor vind je zelfs een vijftal lange, rijmende beeldrebussen, die kindertjes in groep 4 kunnen meelezen. In het boek vind je tevens een aantal onderwerpen met “ander Sintnieuws”. Het voorlezen van dit boek blijft dus leuk voor zowel de voorlezer als luisteraar. Je kunt het boek zelfs in combinatie met uitzendingen van het tv-SJ (tv-Sinterklaasjournaal) gebruiken!

Eigenschappen van het boek Grote Sinterklaasjournaal voorleesboek:

 • De verhaaltjes in dit boek kun je voorlezen aan kindertjes vanaf ongeveer 4 jaar.
 • In dit boek vind je 50 korte verhalen over uit de traditie bekende gebeurtenissen, rollen, taken en activiteiten rond Sint en Piet.
 • Je komt in dit boek vele illustraties tegen in zwarte pen en inkt, die in rood- en bruintinten zijn uitgevoerd en hier en daar een Pietenpasfoto erop hebben.

7. Sinterklaas zonder baard

Sinterklaas zonder baardDe Sint herkennen we aan de hand van zijn rode kleding, lange haren en lange baard. Hoe zou men weten dat het om de Sint ging als hij er plotseling als een alledaagse man uitzag? Het beste Sinterklaasboek om te weten te komen wat er in zo’n geval zou gebeuren, is het boek Sinterklaas zonder baard. In dit boek zie je dat Sinterklaas zijn baard ineens zat is. Hij krijgt het met de baard namelijk veel te warm en is van mening dat de baard kinderen bang maakt. De Pieten zijn het er niet mee eens en adviseren de Sint om zijn baard desnoods na 5 december af te knippen. Echter, de Sint volgt dit advies niet op. De Pieten maken zich nu zorgen dat kinderen de Sint niet meer zullen herkennen. Ze begrijpen bovendien niet waarom de Sint ineens van uiterlijk wil veranderen…

Eigenschappen van het boek Sinterklaas zonder baard:

 • De teksten in het boek zijn in een vlotte stijl geschreven.
 • Dit boek gaat over Sinterklaas die zijn baard ineens spuugzat is.
 • Je kunt het boek met vele kleurige illustraties voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

8. Dag Sinterklaas

Dag SinterklaasDe meeste ouders kennen de bekende zoek- en vindboeken waar kindertjes dol op zijn. Het is daarom wellicht een goed idee om ook in het kader van het sinterklaasfeest te kiezen voor een dergelijk boek. Wat dacht je van het boek Dag Sinterklaas? Dit boek, dat wellicht het beste Sinterklaasboek voor jouw kind is, is een zoek- en vindboek. In dit boek is het bijna 6 december, dus het is tijd voor de Sint om te vertrekken. Het is begrijpelijk dat Sinterklaas haast heeft, maar hij kan een aantal spullen niet vinden. Zo weet hij niet waar zijn boek is. Ook zijn mijter is verdwenen. Bovendien lukt het Ramon niet om in de stal de kam van Slechtweervandaag te vinden. Conchita kan zich daarnaast niet heugen waar zij de pepermolen heeft gezet. Jouw kind kan hen allemaal helpen. Als jullie samen naar de voorwerpen zoeken, kan de Sint snel vertrekken!

Eigenschappen van het boek Dag Sinterklaas:

 • Je komt in dit boek schattige illustraties tegen.
 • Dit Sinterklaasboek is een zoek- en vindboek voor peuters en kleuters.
 • In het boek is het tijd voor de Sint om te vertrekken, maar hij kan een aantal spullen niet vinden.

9. Het Sinterklaasliedjesboek + Audio cd met 26 liedjes

Het Sinterklaasliedjesboek + Audio cd met 26 liedjesAls je zoekt naar het beste Sinterklaasboek, dan hoef je niet speciaal te kiezen voor een verhaalboek. Het is namelijk ook gezellig om leuke sinterklaasliedjes met je kind te zingen. Ken je de woorden van dergelijke liedjes nog niet? Geen nood! In het boek Het Sinterklaasliedjesboek + Audio cd met 26 liedjes vind je namelijk 25 bekende en minder bekende sinterklaasliedjes. Alle liedjes in het boek worden ingeleid door een korte tekst over Woody, het klompje van hoofdpersoon Lien. Samen beleven Lien en Woody het sinterklaasfeest. In het boek zie je bovendien meteen waar er een kort verhaaltje wordt verteld en waar er een liedertekst staat. De verhaaltjes hebben namelijk een rode kleur en de liederteksten hebben een blauwe kleur. Om het boek levendiger te maken, is er gezorgd voor kinderlijke kleurenillustraties. De liederen op de cd worden gezongen door 2 vrouwen en 2 mannen met goed verstaanbare zangstemmen.

Eigenschappen van het boek Het Sinterklaasliedjesboek + Audio cd met 26 liedjes:

 • In dit boekje vind je 25 bekende en minder bekende sinterklaasliedjes.
 • Om het boekje aantrekkelijker te maken voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar, is er gezorgd voor kinderlijke illustraties.
 • Bij aankoop van het boekje krijg je ook een cd: 2 vrouwen en 2 mannen, die begeleid worden door verschillende instrumenten zingen de liedjes.

10. Rik – Zoekboek Rik en de Sint

Rik - Zoekboek Rik en de SintDe meeste kindertjes zijn dol op zoek- en vindboeken. Wil je je kind daarom door middel van een dergelijk boek het verhaal over de Sint vertellen? Dan is het boek Rik – Zoekboek Rik en de Sint wellicht het beste Sinterklaasboek voor jouw kind. In dit boek volgen we niet alleen de activiteiten van Rik in deze periode, maar ook die van de Sint en zijn Pieten. Het gaat hierbij bovendien om de activiteiten voor, tijdens en na het feest. Zo kom je onder andere het voorbereidende werk van de Pieten tegen, je ziet de zeereis, het verblijf in Nederland, het geven van snoepgoed en cadeautjes en zelfs de terugkeer van de Sint naar Spanje. Onder elke spread kom je 5 vragen tegen. Je moet dan steeds iets zoeken en vinden, aantallen tellen, kleuren benoemen of eenvoudige situaties beoordelen. Linksboven kom je zelfs een passend verhaaltje tegen!

Eigenschappen van het boek Rik – Zoekboek Rik en de Sint:

 • Aan de achterkant van dit boekje voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar vind je de oplossingen van de vragen.
 • Dit zoek- en vindboek gaat over het gehele sinterklaasgebeuren, van de voorbereiding tot de terugkeer naar Spanje.
 • In het boek kom je vragen tegen waarbij je voorwerpen moet zoeken en vinden, aantallen moet tellen, kleuren moet benoemen en eenvoudige situaties moet beoordelen.