AVI M5: Leren lezen midden groep 5

Daarom hebben wij de 10 leukste varianten voor je uitgekozen en in de onderstaande tabel genoteerd. De verschillende boeken hebben we ook allemaal gerecenseerd. Je kunt dus de boeken met elkaar vergelijken en vervolgens het beste AVI M5 boek voor jouw kind selecteren.

Beste AVI M5 boek van 2019

 Product naam 
1.
Pluk van de PettefletMeer info »
2.
Misschien wisten zij allesMeer info »
3.
De Fantastische Bibliotheek van Roald Dahl - De GVRMeer info »
4.
Dolfje Weerwolfje 8 - Dolfje SneeuwwolfjeMeer info »
5.
De Roskam - Een veulen op De RoskamMeer info »
6.
Foeksia tovert met tijdMeer info »
7.
MinoesMeer info »
8.
Koen Kampioen krijgt een hondMeer info »
9.
Op Kamp!Meer info »
10.
Applaus voor PipMeer info »

Als je op zoek gaat naar een leuk kinderboek, dan kun je op verschillende factoren letten. Zo kijkt men vaak naar de leeftijd van een kind. Echter, het is soms ook handig om een boek te kiezen aan de hand van het leesniveau van je kind. Het leesniveau dat kinderen over het algemeen halverwege groep 5 van de basisschool bereiken is AVI M5. Heeft jouw kind dit leesniveau? Dan kun je kiezen voor het beste AVI M5 boek. Aangezien elk kind anders is en van andere thema’s en boekgenres houdt, zijn er veel AVI M5 boeken waar je uit kunt kiezen.

Leest je kind op een ander niveau? Klik hier en ga naar het niveau dat bij je kind past!

Voor andere AVI-niveau’s klik hier.

1. Pluk van de Petteflet

Pluk van de PettefletWil je je kind leren over het belang van doorzettingsvermogen, vriendelijkheid en behulpzaamheid? Dan kennen wij het beste AVI M5 boek. Hier verwijzen we naar het boek Pluk van de Petteflet. Het boek gaat namelijk over een jongen, Pluk, die op zoek was naar een huisje om in te wonen. Hij reed daarom met zijn rood kraanwagentje door de hele stad. Af en toe stopte hij en vroeg aan de bewoners van de stad of ze een huis voor hem kenden. De mensen dachten dan even na en zeiden “nee”, omdat alle huizen al vol waren. Gelukkig kwam Pluk de duif Dollie tegen. Die kende wel een huisje. Het ging namelijk om een prachtig kamertje in de toren van de Petteflet. In het boek leert Pluk bovendien de bewoners van de Petteflet kennen: Zaza, mevrouw Helderder, Karel met de houten poot, Aagje, de Stampertjes, Duizeltje en nog meer leuke mensen.

Eigenschappen van Pluk van de Petteflet:

 • Dit boek gaat over Pluk, een jongen die op zoek is naar een huisje om in te wonen.
 • In dit boek kom je allerlei schattige tekeningen tegen, waardoor kinderen er optimaal van genieten.
 • Je kunt kinderen leren over het belang van doorzettingsvermogen, vriendelijkheid en behulpzaamheid door dit boek voor te lezen.
Klik hier voor de beste prijs

2. Misschien wisten zij alles

Misschien wisten zij allesSommige kinderen krijgen maar geen genoeg van lezen. Ze willen het liefst de hele dag lezen. Ken jij zo’n kind? Dan geef je dat kind het boek Misschien wisten zij alles. Dit boek is het beste AVI M5 boek voor kinderen die dol zijn op lezen. Ook kinderen die houden van verhalen over dieren kunnen met volle teugen genieten van dit boek. In dit boek vind je namelijk niet slechts 1, maar 214 fantasieverhalen. De hoofdrolspelers van deze verhalen zijn allemaal dieren. Er wordt bij sommige verhalen rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van de desbetreffende dieren en bij andere verhalen ook niet. Hierdoor is elk verhaal uniek. De verhalen zijn bovendien kort, waardoor je kind niet middenin een verhaal hoeft te stoppen met lezen. Er is bovendien ook gezorgd voor illustraties met dezelfde uitstraling van de verhalen: kort en krachtig.

Eigenschappen van het boek Misschien wisten zij alles:

 • De verhalen zijn net als de illustraties in het boek kort en krachtig.
 • Dit boek is een bundel, die bestaat uit maar liefst 214 fantasieverhalen met dieren als de hoofdrolspelers.
 • In dit boek is er gebruik gemaakt van eenvoudig taalgebruik, wat soms poëtisch is met veelzeggende dialogen.
Klik hier voor de beste prijs

3. De Fantastische Bibliotheek van Roald Dahl – De GVR

De Fantastische Bibliotheek van Roald Dahl - De GVRKinderen kunnen zich van alles indenken. Daarom zijn fantasieverhalen zeer gewild. Wij kennen een interessant fantasieverhaal, namelijk De Fantastische Bibliotheek van Roald Dahl – De GVR. Dit boek, dat wellicht het beste AVI M5 boek voor jouw kind is, gaat over Sofie. Zij ligt midden in de nacht, net zoals andere kinderen, in bed, maar wordt wakker omdat een reus haar ontvoert. Deze reus neemt haar mee naar Reuzenland, waar mensetende reuzen wonen. Natuurlijk is Sofie in eerste instantie bang. Gelukkig is deze bewuste reus vriendelijk en eet hij haar niet op. Hij heet GVR (Grote Vriendelijke Reus). GVR en Sofie bedenken samen een plan om de mensetende reuzen te vangen. Hoewel GVR een gebrekkig, maar spitsvondig taalgebruik vol woordspelingen heeft, is hij ook heel gevoelig en menselijk. Hierdoor is hij zeer herkenbaar voor kinderen. Laat je kind dit boek vol humor en leuke bijpassende zwart-wittekeningen gauw lezen.

Eigenschappen van het boek De Fantastische Bibliotheek van Roald Dahl – De GVR:

 • In het boek vind je allerlei leuke bij het verhaal passende zwart-wittekeningen.
 • Dit boek gaat over een reus die een klein meisje ontvoert en brengt naar Reuzenland.
 • Hoewel de reus in het boek gebrekkig spreekt, is hij toch herkenbaar voor kinderen, omdat hij gevoelig en menselijk is.
Klik hier voor de beste prijs

4. Dolfje Weerwolfje 8 – Dolfje Sneeuwwolfje

Dolfje Weerwolfje 8 - Dolfje SneeuwwolfjeAls je kind dol is op de serie Dolfje Weerwolfje, dan is het beste AVI M5 boek voor hem/haar wellicht het boek Dolfje Weerwolfje 8 – Dolfje Sneeuwwolfje. In dit boek rennen Dolfje en Noura door de sneeuw in het bos. Er worden echter plotseling grote brokken sneeuw gegooid. Hierna hoort het tweetal geluiden. Om niet bang te worden, vertellen ze elkaar als afleiding twee verhalen. Het gaat hier om 2 verhalen die ook als aparte titels zijn verschenen, namelijk “Het nachtmerrieneefje” en “Knuppel de weerwolfjager”. Tijdens het lezen van dit boek weet je kind meteen welk gedeelte Dolfje en Noura aan elkaar vertellen en welk gedeelte hoort bij het eigenlijke verhaal. Op de pagina’s van het hoofdverhaal staat er namelijk rondom een grijze rand met sneeuwvlokken. De paginarand is bij de overige verhalen wit. Bij deze boekenreeks zijn de zwart-wittekeningen onlosmakelijk verbonden aan de verhalen.

Eigenschappen van het boek Dolfje Weerwolfje 8 – Dolfje Sneeuwwolfje:

 • Dit boek is een onderdeel van de serie Dolfje Weerwolfje.
 • Het boek met mooie, zwart-wittekeningen, bevat ook andere verhalen, die Dolfje en Noura als afleiding aan elkaar vertellen.
 • In dit boek rennen Dolfje en Noura door de sneeuw in het bos wanneer er grote brokken sneeuw gegooid worden en ze rare geluiden horen.
Klik hier voor de beste prijs

5. De Roskam – Een veulen op De Roskam

De Roskam - Een veulen op De RoskamVindt je kind verhalen over paarden geweldig? Misschien zit hij/zij zelf ook op paardrijles. Als dat het geval is, dan kennen wij het beste AVI M5 boek voor hem/haar. Hier verwijzen we naar het boek De Roskam – Een veulen op De Roskam. In dit boek, dat een onderdeel is van de reeks De Roskam, heeft de vader van Eva een veulen voor haar gekocht bij de manege. Het veulen heet Sterre. Natuurlijk moeten Eva en Sterre nog aan elkaar wennen. Dit proces vergt tijd en enige vaardigheid. Gelukkig krijgt Eva daar hulp bij. Echter, op een dag brengt Eva het veulen naar de wei. Daar huppelt Sterre vrolijk rond totdat ze zich stoot tegen schrikdraad. In paniek rent ze de wei uit. Hoe zal Eva Sterre te pakken krijgen? Het verhaal wordt op de voet gevolgd door de kleurige, realistische illustraties in een aquareltechniek met zwarte omlijningen.

Eigenschappen van het boek De Roskam – Een veulen op De Roskam:

 • Het boek is een onderdeel van de boekenreeks De Roskam.
 • Dit boek gaat over een meisje dat haar veulen te pakken probeert te krijgen nadat het veulen uit paniek de wei is uitgerend.
 • In dit boek vind je prachtige, kleurige, maar bovenal realistische illustraties in een aquareltechniek met zwarte omlijningen, die het verhaal op de voet volgen.
Klik hier voor de beste prijs

6. Foeksia tovert met tijd

Foeksia tovert met tijdMisschien wacht jouw kind op zijn/haar verjaardag. Dan vinden kinderen vaak dat de tijd te langzaam gaat. Laat je kind daarom zien dat de tijd precies zo snel gaat als het moet gaan door hem/haar het boek Foeksia tovert met tijd te laten lezen. Dit boek is wellicht het beste AVI M5 boek voor jouw kind, omdat het gaat over miniheks Foeksia die vindt dat haar vader, tovenaar Kwark traag is. In haar spreukenboek vindt ze een spreuk om de tijd sneller te laten gaan. Het lukt! Plotseling gaat de tijd veel sneller. De dagen vliegen voorbij. Echter, hierdoor wordt Kwark veel sneller oud dan gewild. Nu moet het miniheksje snel op zoek gaan naar een methode om de klok te stoppen. Met dit boek kun je je kind bovendien leren om klok te kijken. De klokken, zowel analoog als digitaal, staan namelijk duidelijk zichtbaar boven of onder de tekst.

Eigenschappen van het boek Foeksia tovert met tijd:

 • Laat je kind dit boek lezen om te leren dat het belangrijk is om te genieten van het nu.
 • De kleurenillustraties in het boek zijn speels en leveren een wezenlijke bijdrage aan het verhaal.
 • In dit boek zie je dat miniheks Foeksia de tijd sneller laat gaan en daar op den duur spijt van krijgt.
Klik hier voor de beste prijs

7. Minoes

MinoesIs jouw kind ook dol op poezen? Dan zal hij/zij enorm veel genieten van het boek Minoes. Voor kattenliefhebbers die ook houden van een beetje actie en mysterie is dit boek het beste AVI M5 boek. Het boek gaat namelijk over een verlegen journalist, Tibbe, die wordt ontslagen. Hij brengt namelijk nooit eens wat anders dan “kattennieuws”. Gelukkig komt hij in aanraking met juffrouw Minoes. Zij was vroeger zelf een poes en beheerst nog steeds de “katse taal”. Deze dame gedraagt zich bovendien ook nog als een poes. Zo spint en krabt ze, geeft ze kopjes en houdt ze nog steeds van vogeltjes. Dit nieuws is zeker het rapporteren waard toch? Kom te weten wat Tibbe allemaal te weten komt over Minoes via de katten-persdienst door dit boek te lezen. Je vindt in het boek bovendien krasserige zwart-wit illustraties die goed bij het verhaal passen.

Eigenschappen van het boek Minoes:

 • Dit boek bevat direct woordgebruik, ligt dicht bij de spreektaal en is voorzien van krasserige zwart-wit illustraties.
 • Het boek gaat over een juffrouw die eens poes was, zich nog steeds gedraagt als een poes en ook de poezentaal nog beheerst.
 • In het boek zie je dat de ontslagen journalist Tibbe via de katten-persdienst heel wat verborgen en geheime zaken te weten komt, wat zorgt voor grote moeilijkheden.
Klik hier voor de beste prijs

8. Koen Kampioen krijgt een hond

Koen Kampioen krijgt een hondAls je kind dol is op de serie Koen Kampioen, dan kennen wij het beste AVI M5 boek voor hem/haar. Hier verwijzen we naar het boek Koen Kampioen krijgt een hond. Dit boek gaat net zoals de andere boeken uit de reeks over een jonge super voetballer, Koen. In dit deel krijgt de achtjarige Koen voor zijn verjaardag een hond. Deze hond geeft hij de naam Max. Tijdens een wandeling trekt de hond zich los en loopt onder een auto. Hier schrikt Koen zodanig van dat hij de voorwedstrijd met zijn voetbalelftal in een groot en echt stadion wil opgeven. Zal hij uiteindelijk toch besluiten om zijn team bij te staan? Als sterspeler hebben ze hem zeker nodig om de wedstrijd te winnen… Dit boek is eenvoudig te lezen, omdat het korte zinnen bevat en veel dialogen. Er is bovendien gezorgd voor vele pentekeningen, die zijn ingekleurd met grijstinten.

Eigenschappen van het boek Koen Kampioen krijgt een hond:

 • Dit boek is een onderdeel van de serie Koen Kampioen.
 • Het verhaal met vele pentekeningen, die ingekleurd zijn met grijstinten, bevat enkele ontroerende momenten.
 • In dit deel van de boekenreeks krijgt Koen een hond, die onder een auto loopt, waardoor Koen de voorwedstrijd met zijn voetbalelftal wil opgeven.
Klik hier voor de beste prijs

9. Op Kamp!

Op Kamp!Sowieso is het een goed idee om te kiezen voor een boek uit een reeks die jouw kind leuk vindt. Is jouw kind een fan van de reeks Toneellezen? Dan kennen wij het beste AVI M5 boek voor hem/haar, namelijk Op Kamp!. Dit boek is een onderdeel van de serie Toneellezen en gaat over Emma, een 9-jarig meisje dat voor het eerst alleen op kanokamp mag. Op wat kleinigheden na heeft ze her erg naar haar zin. Er is zelfs iemand met wie ze lekker kan lachen, Joep, die saxofoon speelt. Plotseling verdwijnt er een kano en worden er dingen gestolen. Niemand weet wat er aan de hand is… Wil jij ook weten wie de kano en andere spullen heeft gestolen en waarom? Dan lees je dit boeiende boek dat geschreven is als een toneelstuk. Voor extra leesplezier lezen 2 of meer personen het verhaal hardop, met nadruk op intonatie.

Eigenschappen van het boek Op Kamp!:

 • Er zijn in het boek vrijwel in elk hoofdstuk kleurige, sprankelende en eigentijdse illustraties.
 • In het boek vind je diverse korte hoofdstukken, die steeds beginnen met informatie in de ik-vorm.
 • Dit boek, dat deel uit maakt van de reeks Toneellezen, is bedoeld om samen, door 2 of meer kinderen of ouder en kinderen, hardop gelezen te worden.
Klik hier voor de beste prijs

10. Applaus voor Pip

Applaus voor PipDe meeste kinderen vinden het niet prettig om hun kamer op te ruimen. Ze willen vaak bovendien niets weggooien. Dit probleem heeft Pip in het boe Applaus voor Pip ook. Zij moet namelijk haar kamer opruimen, maar wil niets weggooien. Wanneer ze tussen de spullen kijkt wat ze kan weggooien, ontdekt ze namelijk keer op keer leuke en oude spullen. Het zijn spullen die ze echt nog goed kan gebruiken, bijvoorbeeld voor een modeshow. Van lappen stof kan er namelijk een bloes gemaakt worden. Bovendien kun je van een lekke strandbal een gekke hoek maken. Pip’s zussen helpen haar met verkleden en haar balletvriendinnen doen ook mee. Wie houdt er nou een modeshow in zijn eentje? Daarom komt iedereen uit de buurt kijken en Pip krijgt veel applaus. Dit boek, dat wellicht het beste AVI M5 boek voor jouw kind is, is een onderdeel van de serie Swing.

Eigenschappen van het boek Applaus voor Pip:

 • Door dit boek te lezen, komen kinderen erachter dat je veel kunt doen als je je creativiteit de vrije loop laat.
 • In dit boek moet Pip haar kamer opruimen, maar ze wil niets weggooien, omdat ze juist steeds leuke en oude spullen tegenkomt.
 • Pip besluit om diverse spullen, die ze eigenlijk moest weggooien, om te toveren tot artikelen voor een modeshow en haar zussen helpen haar met verkleden.
Klik hier voor de beste prijs
AVI M5: Leren lezen midden groep 5
4.8 (95.24%) 21 vote[s]