Holland Boeken

Of je nou in Nederland woont of elders, als je kind in Nederland is geboren, wil je dat hij/zij meer weet over dit land. Daarom vertel je je kind over Nederland. Als je gewoon een geschiedenisboek voorleest, kan het dat je kind het “verhaal” niet interessant vindt. Daarom kies je voor een verhaalboek over Nederland. Op die manier leer je je kind op een speelse manier over de geschiedenis van het land.

Beste Holland boek van 2019

 Product naam 
1.
Met Jip en Janneke door NederlandMeer info »
2.
Het grote Rijksmuseum voorleesboekMeer info »
3.
De koning gaat uit varenMeer info »
4.
De koningMeer info »
5.
Koningin NijntjeMeer info »
6.
De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalenMeer info »
7.
Nijntje in NederlandMeer info »
8.
Op een dag...Meer info »
9.
Het grote geschiedenisboekMeer info »
10.
De canon van Nederland voor kinderenMeer info »

Er zijn enorm veel boeken over Holland. Het kan daarom lijken op een moeilijke opgave om het beste Holland boek uit te kiezen. Om je zoektocht te vergemakkelijken, hebben wij de 10 beste kinderboeken voor je geselecteerd over Nederland. De namen van deze boeken zie je in de bovenstaande tabel. Om je een beter beeld te geven van deze boeken, recenseren we alle 10 boeken individueel. Zo kies je gemakkelijk het beste Holland boek voor jouw kind uit.

1. Met Jip en Janneke door Nederland

Met Jip en Janneke door NederlandEen gemakkelijke manier om je kind meer te leren over Nederland, is door hem/haar een verhaal over dit land te vertellen. Als je kind dol is op de bekendste kleuters van Nederland, Jip en Janneke, dan kennen wij het beste Holland boek voor hem/haar. Hier verwijzen we naar het boek Met Jip en Janneke door Nederland. In dit boek vind je maar liefst 30 verhalen van elk één tot 2 bladzijden over avonturen dicht bij huis. De verhalen hebben bovendien te maken met de periode 1953 tot 1977 en gaan over herkenbare onderwerpen. Denk maar aan bloemen plukken, fietsen, ijsjes eten, naar Artis, stampen in de plassen en zelfs Sinterklaas. Aangezien er in dit boek ook gebruik wordt gemaakt van leuke tekeningen, blijven kinderen de verhalen aantrekkelijk vinden. Leer je kind dus op een speelse manier meer over Nederland en lees dit boek aan hem/haar voor!

Eigenschappen van het boek Met Jip en Janneke door Nederland:

 • Dit boek bevat 30 verhalen over de periode 1953-1977.
 • Je kunt dit boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.
 • Kinderen genieten van de verhalen, omdat de avonturen gaan over herkenbare onderwerpen.
Klik hier voor de beste prijs

2. Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Het grote Rijksmuseum voorleesboekAls volwassene weet je dat kunst er is om naar te kijken. Echter, je wil je kind ook interesseren over de kunst van Nederland. Daarom kies je voor het boek Het grote Rijksmuseum voorleesboek. Dit boek is wellicht het beste Holland boek om kinderen te leren over schilderijen en kunsthistorische verhalen. In het boek vind je namelijk een selectie van 25 beroemde schilderijen. Aangezien de gekozen meesterwerken in genre, stijl en afmetingen variëren, blijft het voorlezen van dit boek leuk voor jong en oud. Zo kom je onder andere het kunstwerk van de Sint-Elisabethsvloed uit de vijftiende eeuw tegen. Het Melkmeisje uit de Gouden Eeuw behoort ook tot de leuke kunstwerken. Zelfs de beschrijvingen van de schilderijen verschillen. Zo heeft één van de schrijvers gekozen voor het perspectief van een jonge walvis en een andere schrijver heeft haar sprookje in een dichtvorm geschreven. Zeker het lezen waard!

Eigenschappen van het boek Het grote Rijksmuseum voorleesboek:

 • Het boek is gericht op kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.
 • In het boek wordt er gesproken over 25 beroemde schilderijen, die variëren in genre, afmeting en stijl.
 • Dit boek is geschreven door verschillende kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen, die ook allemaal kiezen voor een andere invalshoek.
Klik hier voor de beste prijs

3. De koning gaat uit varen

De koning gaat uit varenHeb je je kind weleens verteld over de Nederlandse Koningssloep? Deze sloep is door de jaren heen gebruikt bij verschillende Nederlandse koninklijke gelegenheden. De Koningssloep wordt beheerd door Het Scheepvaartsmuseum in Amsterdam. Als je je kind wil vertellen over de Koningssloep, dan kun je het boek De koning gaat uit varen aan hem/haar voorlezen. In dit boekje, dat is geschreven in samenwerking met Het Scheepvaartsmuseum, worden namelijk de 20 roeiers van de Koningssloep aan je voorgesteld. Hierbij zie je dat de roeiers allemaal hun eigen eigenaardigheden en vaardigheden hadden. Bovendien genieten kinderen extra van het verhaal, dankzij de grappige illustraties. De roeiers in het boek zijn namelijk allemaal dieren. Zo is de koning een statige leeuw. De roeiers zijn onder andere muisjes, apen, beren, honden en poezen. Zelfs in de tekst kom je allerlei taalkundige grapjes tegen, waardoor het (voor)lezen van dit boek een waar genot is.

Eigenschappen van het boek De koning gaat uit varen:

 • Het boek is gericht op kindertjes vanaf ongeveer 2 jaar.
 • Door dit boek voor te lezen, leer je je kind meer over de Koningssloep.
 • Dankzij de grappige illustraties en taalkundige grapjes, is het een waar genot om dit boek (voor) te lezen.
Klik hier voor de beste prijs

4. De koning

De koningDoor boeken voor te lezen, kun je je kind nieuwe dingen leren. Wil je dat je kind leert over de offers die een koning soms moet brengen? Dan is het beste Holland boek voor jou het boek De koning. Dit boek gaat over een kleine koning, die in een mooi paleis woont. Hoewel hij alles al heeft, heeft hij niemand om mee te spelen. Op een dag ontmoet hij de dochter van de tuinman, Roosmarijn. De koning wordt verliefd op haar, maar aangezien zij geen kroontje heeft zoals de koning, mag de koning niet met haar trouwen. De koning in het boek is echter vastberaden en bedenkt een mooie oplossing. Als hij zijn eigen kroontje afzet, kan hij gewoon samen spelen met Roosmarijn en ook met haar trouwen. Zelfs als je kind de essentie van het verhaal niet helemaal begrijpt, zal hij/zij genieten van de schattige illustraties in het boek.

Eigenschappen van het boek De koning:

 • In het boek zijn er allerlei schattige illustraties.
 • Je kunt dit boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 1 jaar.
 • Dit boek gaat over een koning, die zijn kroon moet afzetten als hij wil trouwen met de dochter van de tuinman.
Klik hier voor de beste prijs

5. Koningin Nijntje

Koningin NijntjeWie kent die schattige boeken over Nijntje niet? Als jouw kind ook zo’n grote fan is van dit populaire konijntje, dan zal hij/zij enorm genieten van het boek Koningin Nijntje. Dit boek is wellicht het beste Holland boek om je kind te laten zien hoe het leven van een koningin eruit kan zien. In dit boek krijgt Nijntje een interessante droom, waarin ze het mooiste avontuur van haar leven beleeft. Ze is in haar droom namelijk koningin van konijnenland en woont in een groot paleis. Iedereen in het land is dol op haar. Daarnaast knipt zij het lint door bij feestelijke gebeurtenissen. Zelfs bij tegenspoed staat ze de andere konijnen in haar koninkrijk bij. Ook Koninginnedag komt voor in de droom van Nijntje. Na deze dag ontwaakt Nijntje en is de droom voorbij. Tijdens het voorlezen van dit boek, laat je je kind sowieso de illustraties van de konijnenkoningin zien!

Eigenschappen van het boek Koningin Nijntje:

 • In dit boek droomt Nijntje dat ze een koningin is.
 • Er is in het boek gebruik gemaakt van leuke, eenvoudige illustraties, waardoor kinderen zich het verhaal goed kunnen inbeelden.
 • Net zoals je gewend bent van andere Nijntje boeken, is ook de tekst in dit boek in rijmvorm geschreven zodat kinderen de tekst snel kunnen onthouden.
Klik hier voor de beste prijs

6. De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen

De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalenJe kunt je kind vertellen over Nederland door een fantasieboek over Nederland voor te lezen of door te kiezen voor een boek met echte geschiedenisverhalen. Als je vindt dat de tweede optie beter bij je past, dan is het boek De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen wellicht het beste Holland boek voor jou. Dit boek bevat maar liefst 50 korte verhalen, die een selectief beeld geven van de Nederlandse geschiedenis. De verhalen, die allemaal hooguit 3 bladzijden lang zijn, gaan over de tijd van de hunebedden tot het heden. Bovendien is er in het boek gebruik gemaakt van vele illustraties, die goed bij de tekst aansluiten. Doordat de tekst begint als een sprookje, vinden kinderen het prettig om naar deze verhalen te luisteren. Zo begint elk verhaal met “Lang geleden” en eindigt met “En zo… is het echt gebeurd”. Laat je kind dus kennis maken met de Nederlandse geschiedenis!

Eigenschappen van het boek De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen:

 • Om het boek aantrekkelijker te maken voor kinderen, zijn er vele illustraties, die goed aansluiten bij de tekst.
 • Aan de achterkant van het boek is er een tijdbalk toegevoegd om de verhalen eenvoudig in de tijd te kunnen plaatsen.
 • Dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar is geschreven in de stijl van een sprookje, maar bevat 50 echte geschiedenisverhalen.
Klik hier voor de beste prijs

7. Nijntje in Nederland

Nijntje in NederlandAls je kind dol is op de avonturen van Nijntje, dan kun je hem/haar door middel van een Nijntje verhaal meer leren over Nederland. Hier verwijzen we naar het boek Nijntje in Nederland. Dit boek is wellicht het beste Holland boek voor jou als je je kind graag een beeld wil geven van de beroemde plekken in Nederland. Het boek neemt de jonge kijker namelijk mee langs verschillende populaire plekken in Nederland. Deze plekken geven een goed beeld van de diversiteit van Nederland. Wanneer je het boek open doet, zie je als eerst een kleurrijke landkaart met de Nederlandse provincies en hoofdsteden. Vervolgens kom je een voorwoord tegen. Daarna begint het echte plezier, omdat je dan beland in Egmond aan Zee, bij de skyline van Rotterdam en je bezoekt ook verschillende musea in Amsterdam. In het boek kom je zelfs heldere en duidelijke kleurenfoto’s tegen van fotoagentschap Hollandse Hoogte.

Eigenschappen van het boek Nijntje in Nederland:

 • Het boek brengt de jonge kijker mee langs verschillende populaire plekken in Holland.
 • In het boek vind je heldere en duidelijke kleurenfoto’s van het vermaarde fotoagentschap Hollandse Hoogte.
 • Aangezien het om een Nijntje boek gaat, zijn er naast of in de foto’s van het fotoagentschap ook foto’s van het populaire konijntje Nijntje.
Klik hier voor de beste prijs

8. Op een dag…

Op een dag...Elk land heeft zijn eigen gebruiken, feesten en tradities. Deze gewoontes maken verschillende landen uniek. Natuurlijk heeft ook Nederland bepaalde tradities, gebruiken en feesten. Daar kun je over lezen in het boek Op een dag… van Arend van Dam. Wij vinden dat dit boek het beste Holland boek is om te weten te komen waarom bepaalde feesten gevierd worden of hoe bepaalde tradities tot stand zijn gekomen. Wil jij ook niet graag weten waarom we vuurwerk afsteken of wie dierendag heeft verzonnen? Misschien weet je ook nog niet wie eigenlijk de prinsjes van Prinsjesdag waren. In het boek vind je de verrassende antwoorden op dergelijke vragen. Het boek is namelijk een feestelijke verhalenbundel met verklaringen over de dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. Zo vind je in het boek met 50 verhalen onder andere informatie over Driekoningen en het bloemencorso in Zundert. Er zijn ook prachtige illustraties in het boek!

Eigenschappen van het boek Op een dag…:

 • In het boek vind je de ongeëvenaarde illustraties van Alex de Wolf.
 • Als je meer wil weten over de gebruiken, feesten en tradities van Nederland, dan is dit boek zeker het lezen waard.
 • Je kunt dit boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar, maar de inhoud is ook interessant voor volwassenen.
Klik hier voor de beste prijs

9. Het grote geschiedenisboek

Het grote geschiedenisboekAls je je kind wil vertellen over de geschiedenis van Nederland, dan is het belangrijk om bij het begin te starten. Daarom kies je voor het boek Het grote geschiedenisboek. Dit boek is wellicht het beste Holland boek voor jou, omdat het zeer informatief is en verhalen bevat over de geschiedenis van Nederland. Er wordt in het boek gesproken over allerlei gebeurtenissen vanaf de eerste bewoners tot heden. Bovendien hebben meerdere gerenommeerde jeugdboekenauteurs aan dit boek meegewerkt, waardoor de geschiedenis ook voor jongere lezers interessant is. In het boek kom je onder andere jagers en boeren tegen van ongeveer 50 voor Christus. Er komen in het boek ook verhalen voor over Monniken en ridders. Denk hierbij maar aan de jaren 500 tot 1000. Daarnaast lees je over Steden en staten (1000-1500), de Wereldoorlogen (1900-1950) en Televisie en computer (1950 tot heden). Er zijn in het boek ook vele stripachtige tekeningen.

Eigenschappen van het boek Het grote geschiedenisboek:

 • De stripachtige tekeningen in dit boek vullende tekst goed aan.
 • Het boek gaat over de geschiedenis van Nederland, vanaf de eerste bewoners tot het heden.
 • Dit boek is qua woordgebruik en zinsbouw volledig afgestemd op kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.
Klik hier voor de beste prijs

10. De canon van Nederland voor kinderen

De canon van Nederland voor kinderenWil je dat je kind op ontdekkingsreis gaat door de geschiedenis van Nederland? Dan doe je er goed aan om hem/haar het boek De canon van Nederland voor kinderen te laten lezen. Dit boek is eigenlijk een geschiedenisboek, maar is ook interessant voor kinderen. In het boek vind je namelijk de 50 “vensters” uit onze vaderlandse geschiedenis. Met vensters wordt bedoeld de hoogte- en ijkpunten. Bovendien zijn alle gebeurtenissen op een prettig te lezen manier beschreven (canon). De verschillende onderwerpen zijn in chronologische volgorde beschreven, zodat kinderen de gebeurtenissen goed kunnen volgen. Zo kom je in het boek onder andere informatie tegen over de hunebedden, Hugo de Groot, Anne Frank en zelfs de euro. Om het boek nog aantrekkelijker te maken voor jonge lezers, zijn er bijbehorende illustraties toegevoegd. Bij vele verhalen in het boek is er zelfs een verwijzing naar jeugdliteratuur toegevoegd.

Eigenschappen van het boek De canon van Nederland voor kinderen:

 • Het boek is geschreven op een prettig te lezen manier, namelijk canon.
 • Dit boek gaat over de 50 hoogte- en ijkpunten uit onze vaderlandse geschiedenis.
 • De verschillende onderwerpen zijn in chronologische volgorde beschreven en zijn voorzien van bijbehorende illustraties.
Klik hier voor de beste prijs